Powered By Blogger

18 Ağustos 2016 Perşembe

İNCE CUMALİ (1967)

Yönetmen: Yılmaz Duru
Senaryo:Türkan Duru
Kamera:Rafet Şiriner
Yapım:İrfan Film / İrfan Atasoy


Oyuncular: Yılmaz Güney (Cumali), Tijen Par (Gülnaz), Erol Taş (Ali Ağa), İrfan Atasoy (Cafer), Hikmet Olgun (Ömer), Seyhan Özden), Bahri Özkan (Cumali’nin babası)


Konu: Bir Çin efsanesinden uyarlanan filmde, babasını öldüren köy ağasının kızını kaçırarak intikam almaya çalışan bir delikanlının öyküsü anlatılıyor. Cumali (Yılmaz Güney) sevdiği kızın babasının kanlısı olduğunu öğrenir. Babasının katili yaşamındaki en büyük düşmanıdır. Filmin birbirine grift ve karmaşık öyküsünün en ilginç yanı yöresel özelliklerin öne çıkmasıdır. Cumali'nin bir gece, gözetlediği kızı daha yakından görebilmek için beline kabakları bağlayıp, Irmağı yüzerek karşı köye geçmesi, düşmanının çiftliğinde araba tekerleği üzerinde yanan meşaleleri teker teker, silahıyla ateşleyip söndürmesi, karşılığında ödül olarak 25 baş öküz alması, bu ilginç sahneleri oluşturur.


Ödüller


5. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması (25 Mayıs – 5 Haziran 1968)


► En İyi Senaryo “Türkan Duru”
► En iyi yönetmen “Yılmaz Duru”
► En İyi yardımcı erkek oyuncu, “Erol Taş”
► En İyi Film “İnce Cumali”


Jüri Üyeleri: Nevzat Pesen, Tarık Buğra, Mahir Canova, Julien Jenger, Muhtar Körükçü, Kaya Çakmakçı, Tahir Kutsi Makal, Ayşe Kervancıoğlu, Selçuk Altan, Kamuran Kıratlı, Alaeddin Perveroğlu, Nüzhet Birsel, Muzaffer Tema, Natuk Baytan, Suna Kan, Orhan Erinç.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder