Powered By Blogger

18 Ocak 2018 Perşembe

AĞLAYAN MELEK (1970)


Senaryo ve Yönetmen: Safa Önal 
Foto Direktörü: Necat Okçugil
Yapım: Er Film / Berker İnanoğlu

Oyuncular: Türkan Şoray (Sabahat), Tanju Gürsu (Şevket), Ekrem Bora (Vedat), Oya Peri (Tasula), Aynur Aydan (Şermin), Yılmaz Gruda, Hüseyin Baradan (Hasan), Mümtaz Ener (Sabahat’ın babası), Nubar Terziyan (Balıkçı) Renan Fosforoğlu (Adalı), Ali Ekdal, Faik Coşkun (Meyhaneci), Ekrem Dümer (Adalı), Asım Nipton (Adalı), Diclehan Baban (Mama), Necip Tekçe (Polis), Ali Demir )Polis)

Konu: Burgaz Adada oturan, çeşitli işlerden sonra içkiye alışmış Ali Rıza’nın (Kondos) Melek diye bir kızı ve sokakta bulup büyüttüğü Hikmet adlı bir oğlu vardır. Melek'i bir berberin yanına çırak veren Ali Rıza Hikmeti de Medar-ı Maişet Motoruna muavin verir. Melek sonradan kendi dükkanını açarken, Hikmet'te motorculuğa yükselir. Melek, adaya yazlığa gelen Fahri ile dostluk kurar. evlenmek üzeredirler. Fahrinin ani ölümü ve babasının dükkanındaki eşyalarını kırması üzerine Melek adayı terk ederek İstanbul'a gelip bir berberin yanına kalfa girer, Hikmet Melek'i sevmektedir, o gidince yaşama şevkini yitirir. Bir ara Beyoğlu'nda Melek'i bulursa da, bir şoförle nişanlandığını öğrenir ve yalnızlığı daha da artar, kendine üç ahbap bulur, adalarda yapılan bir takım soygunların faili olarak Hikmet ve arkadaşları yakalanır, cezaevine bir gün Ali Rıza getirilir, yine sağı solu dağıtmıştır. Ali Rızanın bulduğu esrarlı sigarayı içip hayaller kurarlar.

Romandan hareketle yapılan filmde Melek, Hikmet, Ali Rıza tipleri değişikliğe uğramış şekilde yer alırlar. Melek yine berberlik yapar, Hikmet Melek'i gizliden gizliye yine sever, fakat araya 'körlük' ve 'zengin adam'da girer: "Zengin bir iş adamıyla, gözlerini ameliyatla açtırdığı kör bir kızın öyküsü. Berber olarak çalışan Melek kaza geçirip kör olur, yolu adaya düşen bir zengin adam güzelliğine tutulduğu Melek'in kör olduğunu anlayınca ameliyat ettirir. ameliyat sonrası adaya dönen Melek kendisine aşık olmuş olan zengin adamı unutamaz. Bu hayli esnek uyarlamada da Sait Faik'ten yapılan diğer uygulamalarda da 'ustanın adına afişerde rastlanmaz. “Orhan Ünser Kelimelerden Görüntüye.”

FİLMİ İZLE 


 Edebiyatımızın öykü ustalarından Sait Faik, sinemamıza çok az kaynaklık etmiş daha doğrusu, “öykülerinin olağanlığı” sinemacılarımıza cazip gelmemiştir. Sait Faik’in “Medar-ı Maişet Motoru” isimli romandan Safa Önal tarafından senaryolaştırılmıştır. (Orhan Ünser “Kelimelerden Görüntüye”)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder