Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

LEBLEBİCİ HORHOR (1923)



Senaryo ve Yönetmen Muhsin Ertuğrul
Eser Takvor Nalyan, Dikran Çuhacıyan
Operatör Cezmi Ar
Yönetmen Yardımcısı Kemal Küçük
Yapım Kemal Film, / Kemal ve Şakir Seden

Oyuncular: Elena Artinova (Fadime), Behzat Haki Butak (Leblebici Horhor ağa), Maurice Mea Toloyan (Hurşit), Gavroş Tolayan (Sansar Hasan), Jenya Gordenskaya, Vasfi Rıza Zobu, M. Kemal Küçük, Refik Kemal Arduman, Komik Ali Rıza, Meddah Sururi 

Konu: Mirasyedi Hurşit bey. dört dalkavuğu (Sansar, Cingöz. Canyakan ve Hayralyıkan) ile Şile'de gezerken bir leblebicinin kızı olan Fadime'yi görür; ona tutulur. Kız da ona vurulmuştur. Ne yapıp yapıp kandırıp İstan-bul'a getirdikleri Fadime güzel bir bahar gününde Kağıthane'de kendisini bekleyen Hurşit Bey'le buluşur Gülüşahenk eğlenlrlerken. kızın babası Leblebici Horhor Ağa çıkagelir. Horhor kızını aramaktadır Babasının geldiğini görünce hemen kızı saklarlar Sonra da leblebiciyi alıp Hurşit Beyin konağına getirirler Horhor, orada kızına kavuşur ama Fadime Hurşit’i sevdiğini söylemekte; çevresin dekiler de iki gencin evlenmelerine izin vermesi için leblebiciyi sıkıştırmaktadırlar.

Kızının köyde Muhsin Pehlivan adlı bir ya-vuklusu olduğunu söyleyen leblebici kızı vermek istemez. O gece konakta ağırlanır. Beri yanda beyin dalkavukları leblebiciye bir oyun hazırlarlar: Sansar Hasan kılık değiş-tirerek sanki beyin amcası olacak ve loblebiciyle dostluk kuracak; sonra da hak-kında Fadimo'yi kaçıracak bir yabancı olduğu dedikodusu çıkarılacaktır. 

Hurşit Bey getirip Fadime'yi babasına teslim eder; fakat kız, iki gözü iki çeşme ağlaya-rak. -Beni bu beye vermezsen, canıma kıyarım- der babasına. işi başından sonuna kadar Bostancıbaşı'ya anlatırlar. Bunun üzerine onun aracılığı ve çevrede bulunan-ların bir kez daha zorlaması sonucu. Leblebici Horhor Ağa kızını Hurşit Bey'e vermeye razı olur.

► "Leblebici Horhor” bir Türk operetinden sinemaya uyarlama olarak karşımıza çık-maktadır. Sigmund Weinberg, 1916 yılında Enver Paşa'yı ikna etmiş, Milli Operet Kum-panyası ile Ordu Sinema Dairesinin mevzulu film çekebileceğini söylemiş ve Fuat Uzkınay'ın kameramanlığında, Weinberg'in yönetiminde aynı yıl "Leblebici Horhor"un çekimlerine başlanmıştı.

Ancak başrolde oynayan ve Leblebici Hor-hor'u canlandıran Civanyan kalp krizi geçirerek hayatını yitirmesi sonucu bu film yarı-da kaldı. Aynı konuyu yıllar sonra Kemal Film'in yapımcılığında Muhsin Ertuğrul ele almıştı.

Operetin yazarlarından Takvor Nalyan (1843-1877) operet yazarı, Dikran Çuhacıyan (1840-1898) bestekar idi. Filmin dış sahneleri Kağıthane' de çekildi. Muhsin Ertuğrul'un çevirdiği ilk 6 filmin en başarısızı idi. Hiç tutulmadı. Oysa "Leblebici Horhor", Kemal Film'e en pahalıya malolan kordeladır.

Fakat devrin heyecanına tercüman olama-dığından başarı kazanamadı. Filmin ilk gösterimi ise Beyoğlu Elhamra Sine-ması'nda 7 Aralık 1923 tarihinde yapılmıştır. (Gülşah Nezaket Maraşlı, “Osman Fahir Seden’le Türk Sinemasında Düet”, syf: 51-52 ) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder