Powered By Blogger

9 Mayıs 2015 Cumartesi

GÖRÜNMEYEN ADAM İSTANBUL'DA (1955)


Yönetmen Lütfi Ö. Akad “*”
Operatör Kriton İliyadis
Yapım Kemal Film Osman F. Seden, (Kemal Film Stüdyosunda çevrilmiştir).
Özel Efekt: Ö. Lütfi Akad


Oyuncular: Turan Seyfioğlu (görünmeyen adam), Atıf Kaptan (Cemil), Neşe Yulaç (Zehra), Settar Körmükçü (Haydar efendi), Abdurrahman Palay (Selim), Muazzez Arçay (Behice),Rıza Tüzün (emn.amiri), Ferudun Karakaya (işportacı), Ferda Ferdağ


KONU: Mucit bir kimyagerin (Atıf Kaptan) yanında çalışan bir genç adam (Turan Seyfioğlu) karısı (Neşe Yulaç) tarafından aldatıldığını öğrenince intikam almak amacıyla kimyager patronunun bulduğu görünmezlik serumunu kullanır, eşini ve sevgilisini (Abdurrahma Palay) öldürür ve polis tarafından vurulur.

► James Whale'in, ünlü yazar Henry George Wells'in romanı "The Invisible Man” (Görünmeyen Adam)'dan ünlü bir karakter oyuncusu olan Calaude Rains'le  1933'te sinemaya aktardığı filmin uyarlaması olan "Görünmeyen Adam İstanbul'da" ise, Lütfi Ö. Akad'ın önerdiği bir konudur. Akad, bu fikrin kendisinde nasıl belirdiğini şöyle anlatıyor.


Bir arkadaşım vardı. Rahmetli Vafit... Beraber Halkevi'ne devam ettiğm arkadaşım. Bir gün Taksim'e doğru gidiyorduk. 'Yahu,' dedi, 'Görünmeyen Adam’ı yapsana' . 'Valiahi bilmem ki...' dedim. 'İlginç bir film olabilir’ dedi. Osman'a teklif ettim. O da ilginç buldu teklifi. Seden , fikrin Akad'dan geldiğini şöyle anlatıyor:


‘Görünmeyen Adam' fikri onundu. Fikir onu çok heyecanlandırmıştı. Senaryosunu da o yazdı. “Görünmeyen Adam” İstanbul’da zayıf trükajlı, basit bir film oldu. Başarılı sayılmazdl."
Film esas gayesi insanı aramaktı. Hem görünmeyen bir adam hem insanı aramak, Vatikan' da Allah-ü Ekber' demek gibiydi. Yap dedik, film yerlerde süründü. Filmin başarısız oluşunda, özenti bir uyarlama olmasının yanı sıra, teknik bakımdan ve oyunculuk yönünden ortaya çıkan tutarsızlıkların da etkisi olmuştur.


Filmde, o güne kadar denenmemiş birtakım trükajlar kullanılmaya çalışılmış, Kriton İliadis bu hileleri inandırıcı yapabilmek içinelinden geleni yapmış, ancak başarılı olamayarak eleştirilere hedef olmuştu. Lütf Akad, bu başarısızlığı, halkın konuyu sevmemesine bağlamaktadır: "Film iş yapmadı. Herhalde beceremedik. Konuyu sevemediler, gerilim koyamadık. Yoksa biz teknik olarak başarmıştık. "
"Görünmeyen Adam İstanbul'da", Akad'ın da Kemal film için yaptığı son filmi olmuştur. 


Not: Film sansür kurulunca 10 Aralık 1955 tarih ve 102 sayılı kararı ile yasaklanmıştır. Bugün Kemal filmin kayıplar listesinde yer almaktadır.


____________________________________


"*" Henry George Wells’in (1866-1946) romanından, R.C Sherrif’in (1896-1975) senaryosundan James Whale’nin (1889-1957) 1933 yılnda filme çektiği, “The Invisible Man” (Görünmeyen Adam) filmin den uyarlama. (kyn:www.imdb.com)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder