Powered By Blogger

3 Mayıs 2015 Pazar

KATİL (1953)


Yönetmen Lütfi Ö. Akad
Senaryo Osman F. Seden
Operatör Kriton İliyadis
Yapım Kemal Film / Osman F. Seden, Şakir Seden Kardeşler


Yönetmen Ast: Sırrı Gültekin, Zeki Dinçoy, Sanat Yönetmeni: Sami Pandir, Script: Neriman Akad, Ses Kayıt: Yorgo İlyadis, Kurgu: Turgut Kuzu, Senkron: Turgut İnangiray, Prodüksiyon Amiri: Macit Doğudan, Prodüksiyon ast: Cumhur Özcan, Doğan Aydın, Işık Ast: Rıdvan Varol.
(Ses Film laboratuarında seslendirilmiş, And Film laboratuarında çevrilmiştir.)

Oyuncular: Gülistan Güzey (Nevin), Ayhan Işık (Kemal), Neriman Köksal (Süheyla), Nubar Terziyan (Nuri), Muazzez Arçay (Huriye), Fadıl Garan (Tahir), Hamdi Şarlıgil (Hamdi), Turan Seyfioğlu (Muzaffer), Necla Sertel (Nermin), Sadettin Erbil (Emn. Şb. Müdürü), Mualla Sürer Rıza Tüzün (Süleyman), Kemal Tözem, Şevki Artun, Saadettin Erbil, Fikri Göze, Zaruhi Değirmenci


KONU: İşlemediği bir cinayetten ötürü hü-küm giyip Anadolu'da bir hapishanede yatmakta olan elektrikçi Kemal’in, kötü yola düşüp kendisini ölmüş bilmesini istediği oğlunu bir arkadaşına teslim eden karısından haber alamayınca, kaçarak İstanbul’a gelip gerçek suçluları bulmak için giriştiği çabaları anlatan bir film. Bu filmi “Kanun Namına” filminin bir uzantısı gibi kabul etmek mümkündür. "Katil" in konusu, Fritz Lang’ ın Amerika'da çevirdiği filmlerden, Türkiye'de "Günahsız Katiller" adıyla gösterilen ve Henri Fonda ile Silvia Sidney’ in başrollerini üstlendikleri "You Only Live Once" (insan Bir Kere Yaşar) adlı filmin konusuna çok benziyor.


NOT:
Filmde özellikle Sinop'tan İstanbul'a kaçış bölümü bir çeşit doğaçlama ile çekilip kurgulanmış; senaryosu sonradan Akad tarafından yazılmıştır. Kıstırılmış, izlenen adam temasının yeniden işlendiği bu film, sonradan Osman Seden'in, Atıf Yılmaz'ın ve Orhan Elmas’ın çevirdiği filmlere bir "prototip" (ilk örnek) oluşturmuştur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder