Powered By Blogger

6 Ekim 2015 Salı

AVARE ŞOFÖR (1961)

Yönetmen Sırrı Gültekin
Senaryo Sırrı Gültekin. Sadi Mete
Görüntü Yönetmeni Ali Uğur
Yapım Yakar Film / Suzan Yakar


Oyuncular: Adnan Şenses, Evrim Fer, Gazanfer Özcan, Öztürk Serengil, Semra Ece, Birsen Kaplangı, Birol Işın


KONU: Kumkapı'da yerleşmiş göçmen ailesinde kapıcılıktan ayrılan baba işsizdir. İki kız tütünde çalışır. küçük Erol okula gider. Askerden dönmüş Mustafa işsizdir, kafadarları Sülü, Çingene ve Bayram'la açacakları köfteci dükkanının hayalini kurup Taşkasaplının kahvesinde otururlar. Mustafa komşularının kızı Aynur'u sever. Fakat anası onu zengin biri ile evlendirmek ister. Evlerinin önüne apartman yaptırılmakta ve Mustafa’nın babası da bu inşaatta bekçi olarak çalışmaktadır. karaborsacı Zülfikar Bey'in çirkin kızı Hülya, Mustafa'ya aşık olur; apartman bitince Zülfikar Bey tarafından zemin kat, Mustafa’nın babasına verilir. Ayrıca para ve hatta Mustafa'ya bürosun-da iş verilir.


Mustafa'da aklında Aynur olduğu halde ailesini de düşünerek Hülya ile evlenir. Aile rahat etmiştir. Zülfikar Bey Mustafa'yı uşak gibi kullanır, sonunda dayanamayan Mustafa evi terk eder. Mustafa'nın evi terk etmesi üzerine Hülya merdivenden düşer çocuğunu kaybeder. Zülfikar gidip Mustafa'ya yalvarır. kızı ölmek üzeredir gelip görmesini ister önüne paralar saçar, paraları kendisine geri verilir, Mustafa karısını görmeye gider.Memduh Ün 1967 de Bülent Oran'ın senaryosundan konuyu “Zilli Nazife” adı ile tekrar çeker, fakat Avare Mustafa cinsiyet değiştirip ZiIIi Nazife olmuştur.


Devlet Kuşu romanı iki kez değişik tarihlerde çekildikten sonra, Memduh Ün 1980 de bu kez romanı özgün adı ile Devlet Kuşu olarak tekrar çeker. (Orhan Ünser, “Kelimelerden Görüntüye” syf, 145 ”)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder