Powered By Blogger

28 Ekim 2015 Çarşamba

BEYAZ ATLI ADAM (1965)

Senaryo ve Yönetmen: A. Remzi Jöntürk
Kamera: Cezmi Ar
Yapım: Televizyon Film / Nuri Akıncı


Oyuncular: Yılmaz Güney, Tülin Elgin, Gül-süm Kamu, Tuncer Necmioğlu, Avni Dilligil, Cahide Sonku, Ali Şen, Yavuz Yalınkılıç, Ersun Kazançel, Ergun Köknar

Konu: Beyaz atıyla avare avare dolaşıp garip bir yaşam sürdüren genç adam, bir gün bir kasabada konaklar. Mutluluk arayışı içinde olan esrarengiz atlı adam, kasaba sakinleri tarafından ilgiyle karşılanır. Kasabalılar büyük bir umutla yıllardır böyle bir adamı beklemektedirler. İşte bekledikleri adam, nihayet gelmiştir.


Beyaz atlı adamın gelişi, tüm kasaba sokaklarında, düşkünler yurdunda, zengin konaklarda duyurulur. Beyaz atlı adam, herkesin derdine derman olacak ve tüm sorunları çözecektir.


Ve bu esrarengiz adam, bir masal kahramanı gibi herkesi dinler. Öğütler verir. Kötüleri vurur kırar, iyileri sever, sevilir... Özetle, herkese umut dağıtır. Sonra da geldiği gibi beyaz atıyla bir başka kasabaya doğru çekip gider. Bu özgür ve göçebe yaşamı içinde nereden gelmiştir, nereye gidecektir? Bu soruların cevabını kendi de bilemez... “*”

___________________________________

 “*” Yılmaz Güney'in en bilinmeyen ve kayıp filmlerinden biri. Beyaz Atlı Adam, Beyaz Atlı Adamın Dönüşü adlı filmin de birinci bölümüdür. Önce tek filmlik bir proje olarak çekildi ve daha sonra yapımcısı Nuri Akıncı tarafından iki filme dönüştürüldü. Bu ikincisine, ilk çalışmada fazla gelip atılan bazı sahneler, hiçbir ülke sinemasında görülmeyen uyduruk bir montaj uygulamasıyla eklendi. Beyaz Atlı Adam adıyla piyasaya sürüldü. Yine yıllar sonra filmi satın alan bir başka yapımevi, bu kez filmin adını Hızır olarak degiştirip yeni çekilmiş bir film gibi gösterime soktu. (Agah Özgüç. “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder