Powered By Blogger

28 Ekim 2015 Çarşamba

BEYAZ ATLI’NIN DÖNÜŞÜ (1965)

Yönetmen: Nuri Akıncı
Senaryo: Fahri Doğa
Operatör: Cezmi Ar
Yapım: Televizyon Film / Nuri Akıncı
(Yıldız Film Stüdyosunda hazırlanmıştır)


Sesleri Alan: Marko Buduris, Montaj, Senkron: Süleyman Karakaya, Negatif Montaj: Oral Özütürk, Laboratuvar: Cemil Orhon, Bayram Güzel, Süleyman Koyuncu, Işıklar: Ekrem Köksalan, Müzik: Ali Korkut,


Oyuncular: Yılmaz Güney, Tülin Elgin, Gülsün Kamu, Tuncer Necmioğlu, Avni Dilligil, Cahide Sonku, Ali Şen, Yavuz Yalınkılıç, Ersun Kazançel, Ergun Köknar, Nevzat Kığı, Memduh Ünsal, Barboros Erbes, Faik Coşkun, Sunay Sun, Niyazi Er, Muzaffer Mozaik, Halim Özbek, Fikret Tınaz


Konu: Beyaz atlı adam bir masal kahramanı gibidir. Ezilen, sömürülen köylülerin yanında, ezenlerin ve sömürenlerin ise karşısındadır. Kötülerden, zalimlerden yaka silken köylüler ondan yardım isterler. Ve o beyaz atıyla gelir, haksızlığa uğrayanların sorunlarını çözümler, sonra da yine beyaz atıyla uzaklaşıp gider.


Ağalar zalimse köylüler perişandır ve o köylerde dert bitmez. Kadir Ağa (Avni Dilligil), bu zalimlerden biridir. Gözü köylülerin topraklarındadır. Ağa, topraklarını satmaları için köylüleri zorlar. Ve Beyaz Atlı Adam'a da (Yılmaz Güney) kendinden yana olup köylüleri ikna etmesi için çeşitli vaatlerde bulunur. O ise ezilenlerin yanındadır, teklifi kabul etmez. Bu kez ağa, adamlarını onun üzerine saldırtır. Beyaz Atlı, bu olaydan sonra ağanın adamlarından Kerim'i (Tuncer Necmioğlu) ölüm tehdidiyle görevlendirir. Beyaz Atlı'dan aldığı emirle ağaya gidip, köylülerden aldığı topraklan tapusuyla birlikte geri vereceğine dair imza ister. Kerim, ya ölecek ya da öldürecektir. Kadir Ağa'yı, kendi ada-mının böyle bir teklifte bulunması şaşırtır. Tartışırlar... Ve Kerim, ağayı silahıyla vurup öldürür köye döndüğünde müjdeyi verir.


Kadir Ağa'nın kızı Tülin de (Tülin Elgin), köylüler gibi Beyaz Atlı'nın yolunu gözleyenler arasındadır. Çünkü ona aşıktır. Birgün Beyaz Atlı, Tülin'e babasının kötü bir adam olduğunu ve toprağını vermediği için köylülerden Menteş Emmi'yi (Ali Şen) nasıl öldürttüğünü anlatır. Menteş Emmi, direndiği ve köylüleri toplayıp onları Kadir Ağa'ya karşı uyardığı için vurulmuştur. Bu cinayetin tek tanığı küçük yeğeni de dedesinin başucunda acımasızca kurşunlanmıştır.


Tülin, bunları ilk kez öğrendiğinde babasından nefret eder ve yollarını gözlediği adama daha çok bağlanır. Ancak o, yersiz yurtsuz bir adamdır. At üzerinde koşmaktan, mağdurlara yardım etmekten başka gönül ilişkilerine ayıracak vakti yoktur.


Beyaz Atlı Adam, Tülin'den ayrılıp yollara düştüğünde bir başka olayla karşılaşır. Toprak ağalarından biri, adamlarıyla birlikte, arazisine giren çobanları ağaçlara bağlatıp kırbaçlar. Beyaz Atlı, onları kurtarır. Bu kez çobanlar ağayı ağaca bağlayıp aynı şekilde cezalandırırlar. Oba halkı da ağadan şikayetçidir. Köylüler kurtarıcıları için obada davullu zurnalı bir şenlik düzenlerler. Bir köylü kızı (Gülsüm Kamu), Beyaz Atlı'ya oğlak hediye etmek ister. Adam, "Biraz sonra yoldayım, onu severek büyüt," deyip yollara düşer.
Bir başka köyde birbirlerini seven ve aralarında söz kesilen iki genç evlenme hazırlığı içindedir. Ama ağa, kızı oğluna almak için baskı yapar. Kızı adamları oğluna kaçırırlarken, Beyaz Atlı yetişir.


 Kızı alıp sevdalısı çobana teslim eder. Yolunun üzerindeki bir başka köyde Hatice kadının kocası Tüysüz'ü (Nevzat Kığı) kaçırmışlardır. Kadın ağlar, yardım ister. Beyaz Atlı, Tüysüz'ü kaçıranların izini bulur. Hatice kocasına kavuşur. Köylü kızı Gülsün, Beyaz Atlı'ya söz verdiği gibi keçi yavrusunu severek büyütmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder