Powered By Blogger

27 Ocak 2018 Cumartesi

SELAHATTİN EYYUBİ (1970)

Yönetmen: Süreyya Duru
Senaryo: Bülent Oran
Foto Direktörü: Orhan Kapkı
Yapım: Akün Film / İrfan Ünal

Sanat Yönetmeni: Sohban Koloğlu, Işık Şefi: Halit Çapan, Kamera Asdistanı: Ferhan Nurtan, Asistan Rejisörler: Zeki Ökten, Tolgar Sipal, Prodüksiyon Amiri: İbrahim Seven, Prod. Yardımcısı: Fevzi Barlas, Set Ekibi: Kahraman Kongar, Baki Pınar, Necati Şimşek, Metin Işık, Ar Direktör: Sohban Koloğlu, Kostümler: Niyazi Er, Sesleri Alan: Necip Sarıcıoğlu, Senkron-Montaj: Manasi Filmeridis, Labortauar Şefi: Hikmet Korucu, Negatif Montaj: Hüsam Üren, Renk Uzmanı: Turgut Ören, (Lale Film Stüdyosunda seslendirilmiş. Ören film stüdyosunda hazırlanmıştır.)

Oynayanlar: Cüneyt Arkın Selahattin Eyyubi), Orhan Günşıray (Aslan Yürekli Richard), Ketayun (Prenses Edith), Reşit Çıldam (Sir Thomas), Cihangir Gaffari (Sovalye Leopold), Ayton Sert, Arap Celal (Zindancı), Leman Öztürk, Niyazi Er, Zeki Alpan, Lütfü Engin


KONU: Filmde Haçlıların gaddarlığını anlatarak, Haçlı seferlerinin Kudüs’ü kurtarmak için değil de ortalığı talan etmek için yapıldığı anlatılıyor. Abartılı olmakla beraber basitleştirilen yorumlar doğrudur. Ne var ki sonrası Cüneyt Arkın’ın kaftanına göre biçilmiş bir filmdir. Bol arşiv malzemesi kullanılıyor bu filmde. Papa’yı oynayan ak sakallı figüranın başında bir kardinal şapkası bulunuyor. Bu ara Selahattin Eyyubi, Haçlılara şarap satıyor, fırlatılan mızrakları havada kapıyor, atlıyor ve zıplıyor ve Aslan Yürekli Richard’ın (Orhan Günşıray) yanına hekim olarak giriyor, Prenses Edith’e (Ketayyum) gönlünü kaptırıyor, tutuklanıyor, kalede zindana atılıyor. Kral Richard’ı düelloda yeniyor, Yani kısaca Cüneyt Arkın Eyyubi olmayıp, Eyyubi Arkın’laşıyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder