Powered By Blogger

5 Şubat 2018 Pazartesi

YARIN SON GÜNDÜR (1971)

Senaryo ve Yönetmen: Yılmaz Güney
Kamera: Ali Yaver
Yapım: İrfan Film / İrfan Atasoy

Oyuncular: Yılmaz Güney, Fatma Girik, Süleyman Turan, Nihat Ziyalan, Erol Taş, Nüket Egeli, Bilal İnci, Feridun Çölgeçen, Gökben, Yavuz Selekman, Oktay yavuz, Doğan Argun, Muammer Gözalan, Meral Kurtuluş, Nizam Ergüden, Mustafa Yavuz

Konu: Polis Müdürü, emniyet mensuplarıyla projeksiyonlu bir toplantı yapmaktadır. Bazı gangsterleri fotoğrafları ekrana yansımakta, müdür de bunlarla ilgili bilgiler vermektedir. Polis memurlarının dikkatli olmaları konusunda uyarır. İçlerinde en tehlikeli olanları Pehlivan Rıza (Bilal İnci), Aslan Avcısı adıyla da anılan Yakup (Feridun Çölgeçen) ve Kara Çocuk'tur (Yılmaz Güney). Komiser Süleyman (Süleyman Turan), Kara Çocuk isimli bu gangsteri gayet iyi tanımaktadır. Çocukluk arkadaşıdır, birlikte bahçelerden erik çalmışlardır. Komiser Süleyman eski arkadaşı Kara Çocuk'u ziyaret eder. Geçmişten, ortak anılarından söz ederler. Süleyman komiser gibi değil, bir arkadaşı gibi konuşmaktadır Kara Çocuk'la. Ve artık bu karanlık işleri bırakmasını ister ondan. Ama Kara Çocuk pek ilgilenmez bu uyarıyla, dalga geçer. Yaşlı bir gangster olan Yakup'un adamı Pehlivan Rıza peşinde olduğu sürece uslanması mümkün değildir. Rıza belalı bir adamdır ve zaten bir adı da 'Kemik Kıran'dır.

Yakup'un birlikte çalışma teklifini geri çeviren Kara Çocuk, bu nedenle topun ağzındadır. Yakup, adamı Kemik Kıran Rıza'ya emir verir ye Kara Çocuk'un öldürülmesini ister.

Bir gün Kara Çocuk, can yoldaşı, sevgilisi Mavi Çocuk'la (Fatma Girik) evlerinde otururlarken, kapı çalınır. Kucağında ağlayan bebeğiyle bir kadın vardır kapıda ve yardım istemektedir. Kadının evi yoktur, sokakta kalmıştır... Kadım içeri alırlar, yemek verirler, yatağını hazırlayıp güzelce yatırırlar. Gece yarısı evin çevresi Rıza ve adamları tarafından kuşatılır. Evde herkes uykudadır; Kara Çocuk, Mavi Çocuk ve kimsesiz kadın. Aslında kadın uykuda değildir. Dışarıdan gelen bir işaretle yatağından süzülür gibi kalkar ve evin kapısını açar. İçeri giren iki silahlı adam yatak odasına doğru ilerlemektedir. Ancak Kara Çocuk olaya uyanmıştır. Adamları elbise dolabının aynasından görür. Hemen silahlarını ateşler ve iki adamı öldürür. Polis Müdürü bu olayı çözmek üzere Komiser Süleyman'ı görevlendirmiştir İki kişiyi öldüren Kara Çocuk tutuklanacaktır. Karısının dırdırları yüzünden evde huzuru kaçan Süleyman, bu yeni görevi nedeniyle iyice huzursuz olmuştur. Ama yapacak bir şeyi yoktur, çaresiz çocukluk arkadaşı Kara Çocuk'un peşine düşer.

Polis iz sürerken Kara Çocuk, sevgilisi Mavi Çocuk'la birlikte yeni bir maceranın içine düşerler. Mavi Çocuk erkek gibi silah kullanan yürekli ve çok iyi bir nişancıdır. Kara çocuk yine beyaz fötr şapkası, şık beyaz takım elbisesi ve yanında sevgilisi Mavi Çocuk olduğu halde silahlarıyla, zengin işadamı Cazip Bey'in (Nihat Ziyalan) evine girerler. Gazip Bey evlidir. Kara Çocuk, karı-kocayla aralarında 'Bilen Kazanıyor” adlı bir bilgi yarışması düzenlerler. Cazip Bey şaşkındır. Sorulan her sorunun farklı bir fiyatı vardır. Soruların doğru cevabını veremeyip kaybeden, o soru için saptanan bedeli karşı tarafa ödeyecektir. Şaşkın karı-koca yarışmayı kaybedip borçlanırlar. Kara Çocuk kazandıkları parayı isterken evin iri yarı uşağı Zülfikar (Erol Taş) çıkagelir. Zülfikar evdeki hizmetçinin de kocasıdır. Uşak rehin alınır, Cazip Bey borcunu ödememek için direnir, Kara Çocuk da Zülfikar'ı bağlayıp kaçırır. Uşağın karısı, Cazip Bey'e yalvararak kocasını kurtarmasını ister, bunun için adamın borcunu ödemesi gerekmektedir, ama Cazip kılını kıpırdatmaz Zülfikar için. Daha sonra Kara Çocuk Zülfikar'ı serbest bırakır. Yirmi beş yıldır yanında çalıştığı adamın kendisini kurtarmak için gereken parayı vermemesine çok bozulan Zülfikar, karısını da alarak köyüne döner Bu arada Mavi Çocuk hamiledir. Ve doğal olarak düzenli bir hayat yaşamak istemektedir. Yalnızca doğacak çocuğu için yaşayacaktır artık. Kara Çocuk'a teslim olmaları konusunda baskı yapar Kara Çocuk karşı çıkar ve ayrılırlar. Mavi Çocuk çok üzgündür. Komiser Süleyman'a gidip dert yanar. Süleyman bir sorun çıkmadan Kara Çocuk'u teslim alabilmek için saklandığı yeri söylemesini ister Mavi Çocuk'tan. Mavi Çocuk başlangıçta direnirse de sonra vazgeçer ve Kara Çocuk'un saklandığı yeri söyler. Oraya gittiklerinde Kara Çocuk, Yakup'un adamlarıyla çatışmaya girmiştir. Yakup'u vurup öldürür, Rıza teslim olur, Kara Çocuk kaçar.

Bir süre sonra iki sevgili birbirlerini özlemişlerdir. Bir meydanda buluşmayı kararlaştırırlar. Buluştuklarında ikisinin de ellerinde karanfil vardır. Birbirlerine hasretle sarıldıklarında çevreyi saran polis Kara Çocuk'a teslim olması uyarısında bulunur. Birden polisleri gören Kara Çocuk silahına davranır. Ancak aceleci bir polis tarafından kurşunlanır. Kana bulanan beyaz takım elbisesiyle yere düşer ve Mavi Çocuk hıçkırıklarla üstüne kapanır. Komiser Süleyman şaşkın, çaresiz, arkadaşına doğru koşar. Ama artık çok geçtir. Kara Çocuk, Mavi Çocuk'un kolları arasında can vermiştir, yerde de iki karanfil kalmıştır geriye . “ Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” syf, 324 ”

► Filmin jeneriğinde senaryo yazan olarak Metin Yankı adı var. Ancak senaryo, yazılmamış haliyle Yılmaz Güney'in kafasındadır. Temel öyküyü filmi çekerken düzenler. Film daha sonraki vizyonlarda “Kara Çocuk Mavi Çocuk” adıyla gösterime girdi. (Agah Özgüç)

ÖDÜL:
► Adana Altın Koza Film Festivali'nde (1971)
► Süleyman Turan “'en başarılı yardımcı erkek oyuncu”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder