Powered By Blogger

29 Mart 2018 Perşembe

HARAKİRİ (1975)


Yönetmen:Ertem Göreç
Senaryo :İlhan Engin
Kamera: Ali Uğur
Yapım :Işık Film/Ayhan Işık

Prodüksiyon Amiri: Adil Kıbıcı, Set Amiri: Hakan Akyol, Set İşçileri: Selim Acar, Hayrettin Akar, Erdoğan Şengül, Işıklar: Funda Işık Servisi Şef: Erol Karaşiray, Yardımcıları: Nejat Aydemir, Turgut Köse, Reji Asistanı: Gülsen Tuncer, Kamera Asistanı: Ahmet Demir, Laboratuar Şefi: Recai Karataş, Montaj Şefi: Özdemir Arıtan, Seslendiren: Tuncer Aydınoğlu, Bican Avşar, İsmail Karataş, Müzik: Şat Yapım, (Acar Film Renkli laboratuvarlarında hazırlanmış ve seslendirilmiştir)

Oyuncular: Ayhan Işık, Mehmet Ali Erbil, Çiğdem Günbay, Cem Erman, Nazan Adalı, Gülsen Tuncer, Serpil Şafak, İlhan Hemşeri, Muammer Gözalan, Hüseyin Salıcı, Ata Sagun, Niyazi Gökdere, Giray Alpan, Baydar Özcan, Güngör Ertürk, Gülten Kaya, Doğan Tamer, Ayşe Atakan, Nilay Sezen, Sönmez Yıkılmaz, Nil-gün Ceylan, Baykal Kent,
Konu: Film, babaları yurtdışına çalışmaya giden iki kardeşin başına gelenleri konu edinir. Tayfun, çocuklarına iyi bir yaşam sunabilmek için Avustralya’ya göçmenlik başvurusunda bulunur. Başvurusu kabul edilir ve Avustralya’ya çalışmaya gider. Tayfun'un yokluğunda kızı Çiğdem, patronu İrfan'ın tecavüzüne uğrar ve hamile kalır. Bora, ise İrfan’ı öldürerek hapse girer. Tayfun, yaşananları öğrendiğinde Türkiye’ye dönme kararı alır. Ancak dönmeden önce yapması gereken son bir işi daha vardır. (Hüseyincan Eryılmaz)
__________________________

* 25 yıllık oyuncu Ayhan Işık bir süredir yapımcılığa başladı. Türk sinemasının yenilikler yapması gerektiğini, dış pazara açılmanın önemini filan anlatıp bunun için dış ve özellikle uzak ülkelere gidip orada film çekiyor. İlk yapımı olan "Haşhaş"ı görememiştik. Ancak "Harakiri" Ayhan Işık'ın sinema anlayışından ve sinemayı yenilemekten neyi anladığını açıkça belirliyor.

Türk sinemasının en alışılmış durumları en bayağı trükleri birbiri ardına diziyor filmde: İki çocuğunu çok sevmekten başka hiçbir innsancıl çizgisi belirmeyen tek boyutlu bir baba, zengin delikanlı tarafından iğfal edilen genç kız, zengin dulun ağına düşen genç çocuk, vs ... Eğer bütün bu usandırıcı şeyler bir kez daha yenilenecekse, Ayhan Işık Avustralya’lara değil, kuzey kutbuna bile gitse yararı yok. “Atilla Dorsay, “Sinemamızın Umut Yılları” syf, 181”
________________________________________

 Peter Bryan ve John Gilling’in (1912-1984)senaryosu , Freddie Francis’in (1917-2007) yönetiminde 1970 yılında çekilen “Trog” isimli filmden uyarlama. Başlıca rolleri Joan Crawford (1905-1977), Michael Gough (1916-2011), Bernard Kay (1928) paylaşmışlar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder