Powered By Blogger

22 Ocak 2023 Pazar

 DERSİMİZ ATATÜRK (2009)

Yönetmen: Hamdi Alkan, Senaryo: Turgut Özakman, Müzik: Burcu Güven, Aydın Sarman, Görüntü Yönetmeni : Ferhat Öçmen, Yapım: Birol Güven Kostüm Tasarım: Umay Korgül Yapım Koordinatörü: Yiğit Umurhan, 2. Yönetmen: Ali Bilgin, Işık Asistanı İbrahim Demir, Cast Sorumlusu : Zeynep Uyumaz,

 Oyuncular: Halit Ergenç (Atatürk), Çetin Tekindor (Tarihçi Dede), Batuhan Karacakaya (Mert), Doğa Rutkay (Latife Hanım), Sinem Öztürk (Öğretmen), Bülent Emin Yarar, Tolga Savacı, Canan Hoşgör, Mehmet Auf, Şahin Sekman, Bülent Çetinaslan, Münire Apaydın (Afet İnan), İpek Tugay, Uğur Dündar, Ercüment Balakoğlu, Fırat Can Aydın, Nilgün Kasapbaşoğlu, Sennur Kaya, Engin Yüksel,

 Konu: İlkokul 5. sınıfta okuyan bir grup çocuğun, Atatürkü daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlar. Bu ödev onlar için Atamızın yaşamına ve Ülkemizin Kurtuluş öyküsüne yapılacak uzun ve öğretici bir yolculuk olacaktır. Bu yolculukta onlara önderlik edecek olan çocuklardan birinin ödüllü tarihçi Dedesidir. Ama bu Dede diğer tarihçilere hiç benzememektedir. O, tarihi sıkıcı bir geçmiş olarak anlatmaktan çok uzaktır sanki fantastik bir dünyanın tarihçisidir. Çocuklara Mustafa Kemalin çocukluğunu, okul hayatını, askerlik kariyerini anlatır. Onları Kurtuluş Savaşının en önemli cephelerine götürür, dünyada eşi görülmemiş bir direniş gösteren Türk halkının eşsiz kahramanlarıyla tanıştırır. Cumhuriyetin kuruluşuyla yoktan var edilen ülkenin emeklerini ve Atanın hayran olunası insani özelliklerini bazen canlandırmalar, bazen de tarihten gelen fotoğraf ve videolarla öğretir.

 Yavuz Sezer/ sinema.ekolay 22.03.2010

Bir iki yıldır, yapılmayan bir iş yapılıyor: Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yaptıklarını anlatmak için filmler çekiliyor…

 Daha önceleri batı sinemasının bu işi kotarabileceğini düşünegeldik. Ancak zamanla Türk sineması da bir çizgiye geldi oturdu. Tabii daha çok sinema altyapısı anlamında.

 Turgut Özakman; “ Birliğimizi, dirliğimizi, geleceğimizi korumak için büyük küçük, kadın erkek herkese doğru, gerçek Atatürk'ü anlatmak zorundayız. Okulda, ailede, iş yerinde, basında, televizyonlarda, radyolarda, yurt dışında, her yerde, herkese. 'Dersimiz: Atatürk' bu büyük ödevin bir adımıdır. ”

 Senaryosunu "Şu Çılgın Türkler" ve "Diriliş" kitaplarıyla fırtınalar estiren, Atatürk'ü ülkemizde en iyi araştırmış, en iyi anlamış yazarlardan olan Turgut Özakman’ın kaleminden çocuklara Atatürk dersi...

 Evet, film kendi içeriğinde de söylendiği gibi, bir sunum için hazırlanma isteğinden yola çıkıyor. Bu sunum ilköğretim öğrencileri tarafından, okullarında yapılacak bir sunum.

 Bu sunumu, Atatürk’ün yaşamı ve yaşadıkları aksına oturtarak yürümüş senaryo. Turgut Özakman, TRT’deki görevlerinden bu yana bir fikri iletme konusunda, nasıl kalem oynatılacağını bilen ve öğreten bir kişidir. TRT’de yetiştirdiği insanlardan bir kısmı, daha sonra reklam dünyasında kalemleriyle yer almışlardır.


Ancak, bütün sevgi ve saygıma rağmen şunu söylemeden yapamayacağım. Senaryo yazılımının tekniğini bilmek ile film yapmak aynı şeyler değildir. Bütün Atatürk filmleri için söylediğim şeyi bu film için de söyleyeceğim. Bir kişinin yaşamının tümünü film yapmaya kalkmayın. Yapacaksanız da bunu kısımlara bölüp öyle yapın.

 Yani... Sadece “ İlk Meclisin Toplanması”yla ilgili bir film yapın. Sadece “ Harf Devrimi”yle ilgili bir film yapın. Sadece “ 30 Ağustos Zaferi”nin oluşumuyla ilgili bir film yapın. Bunları yaparken de, günün şartlarını, Osmanlı ve diğer devletlerin durum ve konumlarını, dünya konjonktürünü, vs gibi unsurları içine katın ki; o dönemi bilmeyen kişiler, konuyu ve durumu daha iyi anlasınlar...

Yani kardeşim bu filmde mi olmamış...!

Hayır, filmler olmuş ve önümüze gelmiş. Bizim bu konuda yapacak bir şeyimiz yok zaten.. Ancak yapanlar gibi, bizim de yapılana eleştiri hakkımız var.. Hatta bu bir hak olmaktan ziyade, bu tür filmler için bir ödev...

Bu film sinemalarda gösterilmek yerine, parasız olarak bütün okullarda gösterime girmeli. İsteyen ve bilgi sahibi olmak isteyen yetişkinler de sinemaya gitmeli. Zaten filmi izlediğinizde bu fikrime katılacaksınız.

 Filmi yapmak için yola çıkarken, çocuklara Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili; ana unsurları ortaya çıkarıp anlatan bir çalışma esas alınmış. Doğru da yapılmış. Ancak çok ders gibi.. Sinematografik bir anlatım neredeyse yok gibi..

 Film ilköğretim öğrencisi bir grup çocuğun, Atatürk'ün hayatını ve özelliklerini araştırmaları, daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlar. Bu ödev onlar için Atatürk’ün yaşamına ve ülkemizin kurtuluş öyküsüne yapılacak öğretici bir yolculuk olacaktır. Bu yolculukta onlara önderlik edecek olan, çocuklardan birinin tarihçi "Dede"sidir. Çocuklara Mustafa Kemal'in çocukluğunu, okul hayatını, askerlik kariyerini anlatır. Onları Kurtuluş Savaşı'nın en önemli cephelerine götürür. Ata'nın hayran olunası insani özelliklerini gösteren sahnelerle anlatır. (Yavuz Sezer)

FİLMİ İZLE 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder