Powered By Blogger

29 Eylül 2015 Salı

İNSANLIK İÇİN/KUDUZ (1958)

Yönetmen: Behlül Dal “*”, Asaf Tengiz
Senaryo:Behlül Dal
Foto Direktörü Mustafa Yılmaz
Yapım Antiş Film / Behlül Dal


Oyuncular: Bülent Oran, Uğur Başaran, Rengin Arda, İhsan Aşkın, Ali Korkut, Sadri Karan, Teoman Atalay,


Konu: Kuduz bir köpeğin ısırdığı adamın öyküsü.


 
“*” İstanbul’da 1922 yılında doğan Behlül Dal, Ankara Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini yarım bıraktıktan sonra askerlik görevini yaptı ve ardından Antalya Halkevi’nde yönetmen olarak görevlendirildi. Dal’ın görev yaptığı halkevi, tiyatro çalışmaları ile Türkiye’nin 3 büyük halkevi arasına girdi.

Behlül Dal’ın 1957 yılında Antalya’da kurduğu ANTİŞ Film Antalya Filmcilik Şirketi, İstanbul dışındaki ilk yapımcı şirket olma unvanını taşırken, Dal, ‘İnsanlık İçin’, ‘Kıbrıs Şehitleri” ve ‘Izdırap Çocuğu” isimli 3 uzun metrajlı sanat filmini çekti ve birçok kısa metrajlı filme imza attı.


Antalya Yüksek Öğretim Derneği başkanlığı da yapan Dal, “O Kadın’ adlı şiir kitabıyla, İstanbul’da bulunduğu sırada duyduğu Antalya özlemini dile getirdi. Sanat yaşamındaki en önemli adımlarından biri de Antalya Film Festivali düşüncesini ortaya atmak ve gerçekleşmesini sağlamak olan Behlül Dal, kısa metrajlı filmciliği Türkiye’ye getiren ve tanıtımını sağlayan en önemli kişi olarak tanınıyordu.


Antalya Altın Portakal Kısa Film Yarışması’nda kazandığı 8 Altın Portakal ödülü ile “En Fazla Altın Portakal Kazanan Yönetmen” unvanını koruyan Behlül Dal, 1997 yılında Antalya Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı’nca “Ömür Boyu Onur Ödülü”ne layık görüldü. Altın Portakal Film Festivali’nde her yıl jüri ödülü verilen Dal’ın, Avrupa televizyonlarında da yayımlanan ve daha çok Antalya’yı yansıttığı 300’e yakın kısa metrajlı filmi bulunuyor. 21 Haziran 2002 de yaşamını yitirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder