Powered By Blogger

3 Ekim 2015 Cumartesi

ZÜMRÜT/Siyah Yıldızlar (1959)

Yönetmen Lütfi Ö. Akad
Senaryo Sadık Şendil
Eser İhsan Koza (Nazım Hikmet)
Operatör İlhan Arakon
Müzik Yalçın Tura
Yapım İpek Film / İhsan İpekçi


Oyuncular: Çolpan İlhan (Feride), Fikret Hakan (Dr. Selim), Sadri Alışık (Dr. Fuat), Ulvi Uraz (Ziya), Kamuran Yüce (Nejat), Atıf Kaptan (Ziya), Osman Türkoğlu (Kahya), Mürvet Sim, Esen Görkmen, Bedros Çiçekyan


KONU: Yoksulluktan gelerek zengin Ziya Bey ile evlenen Feride uygunsuz bir yaşam sürer. Ziya Bey kendi gözetimine verilen Selim'i çiftliği yönetmekle görevlendirir. Karısının yaşam biçimine katlanamayan Ziya Bey bir süre sonra hastalanarak ölür. Feride kumar, içki ve erkekler arasındaki yaşamını sürdürür, bir gün çiftliğinde yaptığı bir eğlencede Selim tarafından konukları ile birlikte hakarete uğrar. Ertesi gün çiftliğe dönen Selim, Feride'yi kendini bekler bulur, Feride O'na yoksulluktan başlayan yaşamını anlatır, onurlu gördüğü için kendisine bağlanabileceğini söyler. Geceyi birlikte geçirirler. Feride ertesi sabah giderken Selim'e zarf içinde para bırakır. Selim bu parayı götürüp kumar masasında kiFeride’ye geri verir. Sarhoş Feride Selim'e hakaret eder. Tıp öğrenimine devam eden Selim  taşralı zengin bir ailenin oğlu olan arkadaşı Fuat'ın yanında kalır. Feride'ye olan aşkını anlatır. Ertesi gün eşyasını almaya gittiği çiftlikte Feride, Selim'e bir zümrüt yüzük armağan eder. Okulunu bitiren Selim Anadolu'ya gider. Feride, Nejat ile tanışmıştır; kaba ve sert bir erkek olan Nejat bir toplantıda Feride'yi döver, Feride ile artık ünlü bir operatör olan Fuat ilgilenir. İlgi de-vam eder ve aşka dönüşür. evleneceklerdir, Anadolu'dan dönen Selim, Fuat'a Feride'yi anlatır.Fuat, Selim'in anlattıklarını önemsemez Feride ile evlenir. Evlendikten sonra Nejat ile ilişkisine devam eden Feride, Necip diye biri ile de ilişki kurar. Fuat kumar ve içkiye alışmış borç batağına düşmüştür, yasadışı kürtajlarla geçinmeye çalışır. Nejat'la bir çatışması sırasında tabanca ile yaralanan Feride'yi Selim ameliyat eder, fakat aşkını gururu nedeni ile geri çevirip Bursa'ya Selim'in köşküne gelir. Halâ zümrüt yüzüğü sakladığını ve hala sevilmekte olduğunu anlar ve bunu itiraf ettirir. Selim hastane bahanesi ile O'ndan uzaklaşır, sabahleyin köşkten ayrılan Feride, kendini bir bir yardan aşağı atar, bu kez ölüm kazanmıştır. Feride mutlu öldüğünü söyler.


ÖDÜL


► 1. Türk Film Festivali’nde (1959)
► Yalçın Tura “En başarılı Müzik”
► Sadri Alışık “En başarılı oyuncu”


► “Zümrüt”ün oyuncu kadrosu Türk sinemasının popüler yıldızlarını bir araya toplamış. Çolpan İlhan, zaten fizik yapısı bakımından doldurulamadığı “Feride” rolünü mübalağalı, suni bir oyunla kamera karşısında temsil ediyor… Bütün artistler filmin ruhsuzluğuna ayak uydurmuşlar… (Tuncan Okan “Haftanın Filmleri” Milliyet)


► “Zümrüt”ü seyrederken konuyu unutup, Akad’ın sinema anlatımını izlemekten başka yapacak şey yok. Lütfi Akad, filmdeoyuncu yönetimi bakımından çok başarısız. Çolpan İlhan ile Fikret Hakan üstlerinde hiç çalışılmamış iki oyuncuyu andırmaktadır. (Ali Gevgilili, Sinema, Vatan Gazetesi)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder