Powered By Blogger

4 Şubat 2018 Pazar

MAHŞERE KADAR (1971)


Yönetmen: Lütfi Ö. Akad, Osman Nuri Ergün,
Senaryo: Safa Önal,
Kamera: Ali Yaver
Yapım Er Film/ Berker İnanoğlu

Yönetmen Yardımcısı: Attila Gökbörü, Ömür Mete, Kamera Asst.: Tuncay Ural, Ses Kayıt: Tuncer Aydınoğlu, Bican Avşar, Işıklar: Ender Işık Servisi, Şef: Şevket Yılmaz, Kamera Asistanı: Tıuncay Ural, Jenerik: Refik Onubil, Prodüksiyon Yönetmeni: Fehmi Tengiz, Asistanı: Metin Ok, Seslendirenler: Tuncer Aydınoğlu, Bican Avşar, Montaj: Özsdemir Arıtan (şef), Arif Özalp, Laboratuar Şefi: Recai Karataş,
(Acar Film Renkli laboratuarında hazırlanmış ve seslendirilmiştir.)

Oyuncular: Kartal Tibet (Murat), Fatma Girik (Fatma), Kuzey Vargın (Vedat), Muzaffer Tema (Muzaffer), Tijen Doray (Tijen), Oktar Durukan (Reşit Kaptan), İhsan Baysal, Benan Öz, Asım Nipton (Osman Reis), Hakkı Kıvanç (Abdullah), Filiz Bozkurt, Niyazi Gökdere, Temel Sarman, Tanju Şarman (Sıtkı), Mustafa Yavuz (Ağır ceza üyesi), Layla Başar, Oya Engin, Hüseyin Salıcı, İhsan Bayraktar (Tayfa)

KONU: Kaçakçllık işleri ile uğraşan Muzaffer beyin gemisinde çalışan Murat bu olaydan haberdar olduğu için dövülür ve sakat kalır. Muzaffer bey ona acır ve yazlık köşkünde bekçi olarak kalmasını sağlar. Köşke Muzaffer beyin şımarık kızı Fatma ve arkadaşları gelir. Fatma bu yabani görünüşlü adama önce kızarsa da sonradan beğenmeye başlar. Fakat Fatma ile evlenmek isteyen Vedat adında başka bir genç vardır. Murat ile arasında kıyasıya bir rekabet başlar. Bunu Murat kazanır. Çünkü Murat da Fatma'ya aşık olmuştur. Murat bir gün köşkü ve İstanbul'u terk edip köyüne döner. Muzaffer bey ve Vedat Fatma'nın Murat'ın peşinden gitmesini engellemeye çalışırlar ama başaramazlar. Sonunda kiralık katiller bulunur ve Murat'ın öldürülmesi emredilir. Fakat Murat yaralanır. Fatma katillerden birini öldürür. Fatma hapse girer. Murat ise, hastaneden çıkar ve Fatma'yı aramaz. Mahkeme Fatma'nın suçsuz olduğunu kabul eder. Fatma çıkınca Murat'a koşar ama Murat onu yanından kovar. Fatma giderken Muzaffe bey ona gerçeği anlatır. Murat'ın sır olarak sakladığı gerçek ölecek olmasıdır. Fatma Murat'a daha sıkı bağlanacaktır. “Burçak Evren, “İki Ün’lü Kadın Fatma Girik”

► Murat Karadeniz Ereğlisi, Serik Köyü’nden. Ciddi, sorumluluk sahibi bir genç. Muzaffer Bey’in gemisinde elektrikçidir. Geminin bir seferden dönüşü ve İstanbul’da 5 günlük izin. Hemen herkes kentteki ‘sazlara barlara saldırırken’, o ‘bir kablodaki kaçağı’ onarmaktadır. Kulağına gelen “Silahlar bugün taşınmayacak. Reşit Kaptan’ın emri. Hemen sandığı öbürlerinin yanına götür” şeklindeki konuşmalardan gemide kaçakçılık yapıldığını anlar. “Bir baskın olursa, gemi sahibini yakarlar bunların yüzünden” diyerek, durumu Gümrük’e bildirmeye giderken tayfalar tarafından feci şekilde dövülür.

Hastaneden çıkınca, Muzaffer Bey onunla ilgilenir “Bu ayakla gemicilik yapamazsın. Bizim Yazlık Köşk’e bekçi lazımdı. Git oraya yerleş. Bedava yatar kalkarsın. 7-8 yüz lira da aylık veririm.” der. Köşk’te önceleri, kendisi gibi dingin bir yaşantısı olur. Bir ‘av partisi’ dolayısı ile Muzaffer Bey’in kızı Fatma ile tanışır. Çoğu kez olduğu gibi, başlangıçta birbirlerinden pek hoşlanmazlar. Misafirler, evde şişelere ateş etmek gibi taşkınlıklar yapınca Murat onlara engel olur. “Başka türlü çıldırın. Buradaki eşyalardan ben sorumluyum. Sarhoşlukla birbirinizi vurup iş açacaksınız başıma.. Adam gibi eğlenmesini öğrenince gelin buraya.”Ertesi gün, kovulmayı beklerken Fatma’nın sahip çıkmasıyla işinde kalır. “Dün olanlar için üzüldüm sonradan. Onlar hak etmişti ama, senin misafirlerindi. Hoş gördüğüne sevindim.” Genç kızın Köşk’e ziyaretleri artınca kendisi ile evlenmek isteyen Vedat’la ilişkileri bozulmaya başlar. Fatma, yaş gününde, herkesi atlatıp geceyi Murat'la geçirince babasının tepkisi ile karşılaşır; "Senin gibi bir kız böyle bir adamı sevemez.. Bile bile seyirci kalamam. Ben, Vedat'ı bile sana layık bulamazken.."

Hayatlarının tehlikede olduğunu anlayan sevgililer Murat'ın Karadeniz kıyısındaki balıkçı kulübesine kaçarlar. Aylar çalışmayla geçer. Bebek bekleyen Fatma'nın "Çocuğumdan önce çocuklara alışmam gerek" diyerek kasabadaki Milli Eğitim Memurluğu'na öğretmenlik için dilekçe vereceği gün. Muzaffer Bey’in adamları evlerini basar. Murat yaralanır. Fatma, saldırganlardan birini öldürüp hapse girer. Hastane.. Mahkeme.. 'Beraat ve Tahliye'. (Murat Çelenligil – sinematürk Internet veri tabanı)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder