Powered By Blogger

4 Şubat 2018 Pazar

MAKBER (1971)

Yönetmen: Metin Erksan
Senaryo: Metin Erksan, Abdulhay Edip
Kamera: Çetin Tunca
Yapım: Saner Film / Hulki Saner

Oyuncular: Emel Sayın, Engin Çağlar, Ferit Şevki (Mısırlı Oyuncu), Reha Yurdakul, Ekrem Gökkaya, Sabahat Işık, Kudret Karadağ

Konu: "Ses yarışması düzenlenir, Leyla birinci olmuştur. Daha sonra karar değişir ve Leyla’nın yarışmaya dışarıdan katıldığı bahanesi ile birinciliğini iptal ederler. Leyla onlara itiraz eder Hasan da onu destekler. Leyla Gazinoda şarkı söylemektedir. Osman Emniyet Amiridir ve Hasan’nın abisidir. İstanbul’a tayini çıkmıştır. Arabası ile gelirken Mafya tarafından öldürülmeye çalışılır, fakat Osman adamları öldürür. Kimin yaptığını tahmin ederek Rafet’in ofisine gelir ve onu tehdit eder. Hasan bir gazete de yazı yazmaktadır, Leyla’yı överek onun meşhur olmasına yardımcı olur. Rafet ve adamları iki kardeşi birbirine dürmeye karar verirler, Osman gazinoları, kumarhaneleri basmaktadır. Hasan ile Leyla birbirlerini severler. Osman Leyla’nın kim olduğunu araştırmaya başlar. Araştırmalar sonucunda onun Kıbrıs’lı olduğunu ve kanunsuz işler yaptığını öğrenir. Çalışma izni olmadığını bahane ederek onun ülkeyi terk etmesini ister. Hasan buna karşı çıkarak onunla evlenmek ister Leyla kabul eder. Daha sonra Osman Leyla’nın yanına gelerek kardeşi ile evlenmemesi için onu tehdit eder. Osman araştırma dosyasına Hasan’a vererek onunla evlenmesine mani olur. Nikah töreni başlamıştır. Hasan gelmez, Osman gelir ve Kardeşinin gelmeyeceğini söyler. Rafet, Leyla’nın gazinosunda sahneye çıksın diye Hasan dan 500 bin lira çek almıştır.

Rafet Osman’ı kullanmak için çeki Savcılığa vereceğini söyleyerek tehdit eder. Rafet Leyla dan çeki Osman’a vereceğini ve onu Osman’dan almasını ve Osman’"ı öldürmesini ister. Adamlarına da buluştuklarında ikisini de öldürmelerini ve silahları da ellerine tutuşturmalarını söyler. Osman ve Leyla buluşurlar adamlar gelir ateş ederler ikisi de yaralıdır, Osman adamları öldürür. Leyla’yı hastaneye götürür. Rafet panikler Leyla hastane de yatar, Osman onu ziyarete gelir, bu durumdan Hasan’ın haberi yoktur. Leyla artık şarkı söylemeyecek durumdadır. Osman, Hasan’a Leyla hakkındaki gerçekleri söyler ve ondan özür diler. Hasan ise bunlara gerek kalmadığını onu unuttuğunu söyler. Leyla da Osman’a Hasan’ı unutacağını söyler, artık Osman Leyla’ya ilgi duymaktadır. Hasan’a araba çarpar hastaneye kaldırılır. Leyla’yı sayıklamaktadır.

Osman artık işleri iyice boşlar, adamlarından biri kendisinin hatasından öldürülünce istifasını verir, Müdür kabul Leyla’ya mektup yazar ve Hasan’a dönmesini ister. Kendisi içkiye başlar ve dolaşır Leyla Hasan’ın yanına gelir. Leyla ile Hasan nişanlanırlar, Savcılığa giderek Rafet hakkında suç duyurusunda bulunurlar. Rafet, Osman’ı bularak suç duyurusundan vaz geçmemeleri halinde onları öldüreceğini söyler. Osman kendine gelir ve Rafet ve adamlarını peşine düşer. Hasan ile Leyla evlenirler, Osman onları uzaktan izler, gelin arabası ile gider, Rafet ve adamları yolda pusu kurmuşlardır, Araba geldiğinde ateş ederler. Osman hepsini öldürür, kendisi de yaralanmıştır."

► Metin Erksan, bu filmde bir avukatın hem davalının, hem de davacının yanında yer almasıyla hukuk sistemine ve avukatlık mesleğine eleştirel bir bakış getirmektedir.
Arabesk filmlerin ilk tohumları "Makber"in çevrildiği 1971 yılında atılır. "Makber", daha sonraki yıllarda salgın bir tür olarak adını duyuran arabesk filmlerin en önemlilerinden biridir.. Emel Sayın, diğer filmlerinde olduğu gibi "Makber"de de Metin Erksan'ın seçtiği 10 şarkıyı seslendirir. Bu filmle yönetmen, Türk sinemasında yapılan bir başka ilke imza atmış; Emel Sayın'a "Makber" şarkısını söyletirken sahneye bir mezar koydurmuştur. (Metin Erksan Sineması, Birsen Altıner)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder