Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

BİCAN EFENDİ VEKİLHARÇ (1921)



Yönetmen ve Senaryo Şadi Fikret Karagözoğlu
Görüntü Yönetmeni Fuat Uzkınay
Yapım: Fuat Uzkınay Malul Gaziler Cemiyeti (Kısa öykülü film)

Oyuncular: Şadi Fikret Karagözoğlu, İsmail Galip Arcan, Behzat Butak, Nurettin Şefkati, Şehper Karagözoğlu, Vasfi Rıza Zobu,

Konu: Bir köşkte vekilharç olarak görev yapan Bican efendinin trajik öyküsü. Birbirini takip eden komik olaylar ve skeçlerden oluşan Bican Efendi Vekilharç Türk sinemasının ilk güldürü örneklerindendir.

► Malül Gaziler Cemiyeti'nin kendisinin çevirdiği üçüncü film, o zamanki tiyatro seyircilerinin pek tuttuğu "Hisse-i Şayia" adlı bir oyunun uyarlaması idi. Fransız tiyatro yazarı Daniel Riche'in "Le Pretexte" (Bahane) adlı oyunundan İbnürrefik Ahmet Nuri tarafından Türk hayatına uyarlanan bu oyunda Bican Efendi adlı bir evkaf memurunun serüvenleri anlatılıyordu. Sahnede Şadi Karagözoğlu adlı aktör, gayretkeş ve beceriksiz bir güldürü tipi olan Bican Efendi'yi başarıyla temsil etmişti. Bunun üzerine, Şadi Karagözoğlu’nun yarattığı tipi bir de sinemada tanıtmayı denedi ve halkın gösterdiği rağbete güvenerek üç film gerçekleştirir. 'Bican Efendi Vekilharç”, "Bican Efendi Mektep Hocası" ve "Bican Efendi'nin Rüyası"dönemin ün yapmış güldürü sanatçısı olan tiyatrocu Şadi Fikret Karagözoğlu, Bican Efendi Vekilharç adlı 22 dakikalık kısa filmiyle Türk sinemasında ilk güldürü tipini yaratır. Bican Efendi Mektep Hocası ve Bican Efendinin Rüyası ise giderek bir diziyi oluşturur. Bu, konulu üç kısa filmin yönetmen ve baş oyuncusu ise Karagözoğlu'dur. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder