Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

DERTLİ PINAR (1943)




Senaryo ve Yönetmen Faruk Kenç

Foto Direktörü Baha Gelenbevi

Müzik Sadi Işılay

Yapım Ses Film/ Necip Erses



Oyuncular: Nezihe Becerikli (Nazlı), Suavi Tedü (Ali), Talat Artemel, Sami Ayanoğlu, Refik Kemal Arduman, Vedat Karaokçu, Müfit Kiper, Gülistan Güzey, Hüseyin Kemal Gürmen, Handan Adalı, Mücap Ofluoğlu, Halit Akçatepe



KONU: Kan davalı iki ailenin çocukları Ali ile Nazlı’nın dramatik aşk öyküsü.



Eleştiri: 'Dertli Pınar az bütçeyle  yapılmış filmlerin şüphesiz en iyilerindendir. Bu film, gerek fotoğraflan ve gerek ses tekniği bakımdan bize istikbal için büyük ümitler veriyor... Sinemacılığın Türkiye'de gösterdiği inkişaf, ehil kimselere zevk sahibi kimselere bırakılmasındadır. Yerli diye yapılan bir çok film gördük.



Güya milli kahramanIarı veya mevzuları ele alıyor ve onları katlediyordu. Bereket versin ki Yayın ve Basım Umum Müdürlüğü bu işle yakından alakadar olarak mefahirimizin istismar edilmesine müsaade etmemek yolunu tutmuştur…



Bir eserin ticari olması onun muhakkak adi olmasına bağlı değildir. Bir filmin rağbet görmesi için içinde muhakkak bir sürü şarkı ve göbek atma sahneleri bulunması icap etmez. Musiki ve dansın güzel ve iyi tertiplenmiş bir mevzua refakat etmesi tabiidir, mevzu, musiki ve dans için bir vesileden ibaret kalmamalıdır. (Fikret Adil, “Dertli Pınar” Tanin, 18.3.1944)



► Film bu tarihten sonra iki kez sinemaya uyarlanmıştır. Bunlardan ikincisi 1968 yılında Osman Fahir Seden’in senaryosu ve rejisiyle, üçüncüsü de Zafer Par’ın senaryosu Orhan Elmas’ın rejisiyle 1978 yılında beyaz perdeye aktarılmıştır. (Okan Ormanlı, “Türk Sinemasında Eleştiriler” SYF, 38.) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder