Powered By Blogger

27 Eylül 2015 Pazar

LEJYON DÖNÜŞÜ (1957)

Yönetmen Orhon Murat Arıburnu
Senaryo Safa Önal - Ertem Göreç, Orhan M. Arıburnu (Hasan Kazankaya'nın "Medy" adlı eserinden),
Operatör: Turgut Ören
Fon Müziği: Fritz Kerten ,Darvaş
Yapım: Kazankaya Film / Hasan Kazankaya


Ar Direktör: Sohban Koloğlu, Reji Asistanı: Ertem Göreç, Operatör Asistanı: Mustafa Yılmaz, Prodüksiyon Amiri: Arif Hanoğlu, Semih Sarıoğlu, Prodüksiyon Asistanı: Hasan Yanık, Hayrettin Gülnar, Leon Sason, Ses Mühendisi: Yorgo İliyadis,


Oyuncular: Belgin Doruk (Medy), Fikret Hakan (Dr. Tarık), Orhan Günşıray (Kenan), Saime Bekbay (Dr. Lili), Pervin Par (Reyhan), Hayri Esen (Rober), Halide Pişkin (İffet), Uğur Başaran (Polet), Atıf Kaptan (Profösör), Salih Tozan, Kadri Ögelman (Abbas), Muazzez Arçay, Kamran Yüce, Sadettin Erbil (Doktor), Sadri Karan, Nuri Genç, Mümtaz Alpaslan, Coşkun Delikan, Salih Tozan, Danyal Topatan, Pekcan Koşar, Halit Vurgun, Celal Gökkaya, Sevda Talu, Dansözler: Claude Marchand, Asuman Çintay,


Konu: II.Dünya Savaşı sonrası Tancada Fransız Lejyonunda görevli Dr. Tarık (Fikret Hakan) Genel Valinin ameliyatı için Rabat’tan Tanca’ya giderken yolda asilerin saldırısına uğrar. Yaralanır, hastaneye kaldırılır.

Hafıza kaybına uğrar. Bu arada hastane de Fransız Doktor Lili (Saime Bekbay) ile aşk yaşarlar. Lejyon Ordusundan çürüğe çıkarılınca İstanbul’a döner. Bir tesadüf sonucu karşılaştığı arkadaşı Kenan’ın (Orhan Günşiray) yardımları ile kimliğine kavuşma savası verecektir. Selimin tamirhanesinde gördüğü Medy (Belgin Doruk) uğruna Lej-yonda kaldığı eski sevgilisidir.


Ailesi Dr. Tarık’ın Fransa’da öldüğünü söyleyerek onu Rober (Hayri Esen) ile evlendirmiştir. Bir fabrikatör olan Rober ile varlıklı bir hayat sürmektedir. Medy onu tanır. Kocasını ikna ederek şoför olarak yanlarına alırlar. Ve eski aşk yeniden alevlenir. Sevişirler hamile kalır. Bu arada Medy sırlarını arkadaşı Polet ile (Uğur Başaran) paylaşmaktadır. Medyin Polete yazdığı bir nottan Rober gerçeği öğrenir. bir intikam planı yapar. Bolu’ya Fabrikasından çağrıldığını söyleyerek otomobille Bolu’ya gitmek üzere üçü birlikte yola çıkarlar. Bu kez Reyhan Tarık'a aşık olacaktır. Tarık bir rastlantı sonucu evlenmiş olan Medy'nin yanına şoför olarak girer, bir süre sonra birbirlerini severler, Medy hamile kalır, kocası durumu öğre-nir, intikam almak ister, Medy ile Tarık'ı öldürmek istediği kazada kendisi ölür, Medy ağır yaralanır, yaralanan Tarık'ın hafızası geri gelir, durumu öğrenen Lili İstanbul’a gelir. Tarık onu tanımaz. Bir süre Medy, Tarık ve kocasından olan kızını Lili’ye emanet ede-rek ölür. Lili Tarık’ı alarak Fransa’ya döner.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder