Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

KISKANÇ (1942)



Yönetmen Muhsin Ertuğrul
Senaryo Nazım Himet Ran (Mümtaz Osman akma adıyla)
Operatör Cezmi Ar
Yapım İpek Film / İpekçi Kardeşler 

Yönetmen yardımcısı: Necdet Mahfi Ayral, Kurgu: Muhsin Ertuğrul, Ses Mühendisi: Osman İpekçi, Ses mühendisi: Osman İpekçi, Ses sistemi: Tobis—Klang Film

Oyuncular: Muhsin Ertuğrul (Cemil), Cahide Sonku (Nuriye), Fatma Ürkan (Nebiye) i. Galip Arcan (İhsan), Süavi Tedü (Kemal), Behzat Butak (Yargıç), Necla Sertel (teyze), Fatma Andaç (on dört yaşındaki Şefika), Sami Ayanoğlu hapishane müdürü) , Sait Köknar (gardiyan), Hakkı Necip Ağrıman (uşak), Muazzez Arçay (hizmetçi), Kani Kıpçak (bardaki delikanlı)

Çekim yeri: İstanbul (Suadiye ve Caddebostan plajları, Erenköy Ethem Efendi Caddesi, Feriköy mezarlığı)

Konu: Cemil, karısı ölünce hizmetçisi Nuriye'yle evlenir. Böylece lise sıralarındaki kızı Şefika'nın da korunacağını sanır.

Nuriye güzel, fakat ahlakça zayıf bir kadındır. Tutarsız para harcama alışkanlığından başka, erkeklere de düşkündür. Bu yüzden Cemil'in iş arkadaşlarından İhsan'la da ilişki kurar. Bir kıskançlık nöbeti sırasında karısını vurmaya kalkan Cemil sonradan pişman olur, ondan özür diler, hediyeler vererek gönlünü alır. Çünkü onu sevmektedir. Yaptığı aşırı harcamalar ve borçlanmalardan dolayı kendisini uyaran katibi Kemal'i işinden, karısının kışkırtmalarından dolayı tartıştığı kızı Şefika'yı evinden kovar. Şefika teyzesinin yanına yerleşerek öğrenimini sürdürür. Sonradan babasıyla anlaşmak için yazdığı mektuplara Cemil cevap vermez. Nuriye aynı yaşayışı sürdürmekte, kocasını aldatmakta ve aşırı harcamalarla yıkmaktadır. Aradan iki yıl geçer, Şefika hukuku bitirir, avukat olur. Kemal'le sevişmektedir. Bir gün ikisi bir gazinoda iken, Nuriye'yi bir gençle görürler. Biraz sonra bir gazinoya gelen İhsan, Nuriye'yi alır, götürür. Onlar gazinodan çıkarken, kendilerini Cemil de görür. Arkalarından izler, İhsan'ın evine girdiklerini anlar. Nuriye evden ayrılınca Cemil, İhsan'ı vurur. Sonra da eve gelerek, ilkin suçu Nuriye'ye atacak bir düzen düşünmüşken, sonra-dan bundan vazgeçer ve gider, teslim olur. Kızı, kendisini hapishanede görmek, mahkemede savunmak isterse de Cemil buna razı olmaz. Yine de babasını savunmak umuduyla Şefika mahkemede tanıklık yaparken, Cemil oracıkta kalp durmasından ölür. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder