Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

LEBLEBİCİ HORHOR AĞA (1934)



Yönetmen Muhsin Ertuğrul
Senaryo Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman Takma Adıyla, Tekfor Nalyan ve Dikran Çuhacıyan ikilisinin operetinden)
Kamera Cezmi Ar
Yapım İpek Film / İpekçi Kardeşler

Oyuncular: Feriha Tevfik, Melek Tayfur, Ferdi Tayfur, Behzat Butak, Vasfi Rıza Zobu, Mahmut Moralı, Hazım Körmükçü, Necla Sertel, Muammer Karaca, Fatma Andaç, Kadri Ögelman

Mirasyedi Hurşit Bey’le, Horhor adlı leblebicinin kızı Fadime’nin aşk öyküsü. Bu film, 2. Uluslararası Venedik Film Festivali'nde "Onur Diploması" almıştır. İtalyan "La Tribuna" gazetesi film hakkında şunları yazmaktadır:

”Şenlikte gösterilen Leblebici Horhor filmi Ertuğrul Muhsin Bey’in eseridir. Bunu bir deney filmi sayarız. Bu filmde halkın doğal güzellikte özgün adetlerini görüyoruz. Müziğini operet tempolarına benzetebiliriz. Konu basit ve sadedir”.

KONU: Kızı Fadime'yi (Helena Artinova) kaçıran mirasyedi Hurşid Bey'i izleyen Leblebici Horhor Ağa (Behsat Budak), onun Kahtane'deki konağına gelir. Fakat oyuna getirilerek kızını kurtaramayacağını anlayınca, İstanbul'daki tüm leblebici hemşerilerini toplar ve konağın koruyucuları, ile tam bir çatışmaya girecekken, Bostancıbaşı olaya müdahale eder ve Leblebici'nin gönlünü alarak bu evlenmeye izin vermesini sağlar.

Kıritik:  Çuhacıyan'ın 1875 yılında bestelediği operet folklor müziğinden de esinlenerek yazılmış birçok güzel melodileri ihtiva ediyor du. Leblebici Horhor'un söylediği "Leblebici Horhor Derler, Memlekette Hep Bilirler" diye başlayıp kızını kaçırdıklarından yakındığı şarkısından, leblebicilerin söylediği "Biz Köroğlu yavrusuyuz, korkmayız" havasına kadar bütün şarkılar halk müziğinin motifleriyle bezenmiş bulunduğu gibi; 'Sansar', 'Cingöz',' Canyakan' ve 'Hayratyıkan'dan oluşmuş 'Sahtekarlar Ekibi'nin söylediği "İşte geldi Sansar Hasan"; Fadime'nin söylediği "Bahar Geldi, ah oldu yaz" gibi besteler, Avrupa'yı bile hayran bırakmış seçkin bir müzik gustosunun verileriydi . [1]


[1] Alim Şerif Onaran “Muhsin Ertuğrul’un Sineması



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder