Powered By Blogger

23 Ocak 2016 Cumartesi

YEDİ DAĞIN ASLANI/Kurt Adam (1966)

Yönetmen: Yılmaz Atadeniz
Senaryo: Yılmaz Güney
Operatör Ali Cengiz, Uğur Tacer
Yapım: Dadaş Film /  Kadir Kesemen


Prodüksiyon Amiri: Kamil Gürsoy,

Oyuncular: Yılmaz Güney (Gökçen), Sevda Ferdağ (Aleksandra), Nebahat Çehre, (Alanya) Erol Taş (Boncuk), Kadir Savun (Yamtar), Cahit Irgat (Tekfur), Danyal Topatan (Albir), Faruk Panter (Panter), Nuri Genç (Mütrsel Gazi), Tuncer Necmioğlu (Zoraliç), Saadet Küçük, Asım Nipton (Asım), Levent Kaksan, Faik Coşkun, Haydar Karaer, Yaşar Şener, Ferhan Tanseli


KONU: Bizans askerleri vergi toplama bahanesiyle Türk köylerini basıp masum küçük çocuklar dahil, önlerine çıkan herkesi kılıçtan geçirirler. Kadınlara tecavüz edilir. Oduncu Ali Usta (Haydar Karaer) küçük çocuğu Gökçen'le (Levent Kaskan) birlikte tarlasından döndüğünde korkunç bir manzarayla karşılaşır. Köy cesetlerle doludur. Karısı ve kundaktaki çocuğu da vahşice öldürülmüştür. Çılgına dönen Ali Usta, bebeğinin cesedini kucaklayıp Gökçen'le birlikte Bizanslı İznik Tekfuru Mihalio'nun (Cahit ITgat) karşısına çıkar. Korkusuzca tüm kinini kusar. Tekfur, askerlerini üzerine saldırtıp, Gökçen'in gözleri önünde babasını öldürtür. Gökçen, saraydan kaçıp köyüne döner.


 "Yılanın başı küçükken ezilmelidir," diyen Mihalio, onu yakalayıp getirmeleri için askerlerini peşinden gönderir. Gökçen, babasının yakın arkadaşı ve eski bir silahşör olan Asım'ın (Asım Nipton) yanına sığınır. Yaşlı silahşörün Alangu (Nebahat Çehre) adlı küçük bir kızı vardır. Onları birlikte büyütür. Ok atmayı, kılıç kullanmayı, ata binmeyi öğretir. Eski silahşör, Gökçen büyüyünce ona kılıcını teslim eder. Delikanlı, bu kılıçla babasının intikamını almaya yemin eder.

Gökçen, artık yola çıkmaya hazırdır. Birlikte büyüdüğü ve bir erkek gibi ata binip kılıç kullanan Alangu (Nebahat Çehre), Gökçen'i (Yılmaz Güney) yalnız bırakmaz. Atlarına atlayıp yola çıkarlar. Yollarının üze-rinde rastladıkları ve köprübaşını tutup geçenlerden haraç alan Boncuk da (Erol Taş) onlara katılır. Bu kez insan azmanı Yamtar'a (Kadir Savun) rastlarlar. Dev cüsseli Yamtar, ağzındaki çürük dişi yüzünden acılar içinde kıvranmaktadır.Gökçen iki yumruk atıp, ağrıyan dişini çıka-rınca dost olurlar. Yamtar da onlarla bera-berdir. Daha sonra çarşıya girdiklerinde hırsızlık yapan AIbir'i (Danyal Topatan) ve Panter (Faruk Panter) adlı bir ip cambazını da yanlarına alırlar.


Beş Türk'ten oluşan kafadarlar, Mihalio'nun İznik'teki sarayına doğru yol alırlarken, göl-de yıkanan bir kızla karşılaşırlar. Göle çırıl-çıplak giren genç kız zor durumdadır. Civar-daki bir serseri takımı çevresini sarmışlardır. Gökçen ve arkadaşları saldırganları dayak-tan geçirip, kızı kurtarırlar. Bu güzel kız, Bi-zanslı Prenses Alaksandra'dır (Sevda Ferdağ). Ve düşmanları Tekfur Mihalio'nun da kızıdır.


Beş kafadar Bizans sarayına vardıklarında, kentte büyük bir şenlik havası esmektedir. Mihalio, yirmi yaşına basan kızı Aleksandra şerefine saray bahçesinde halka açık bir kutlama töreni düzenlemiştir. Ok ve mızrak atma gibi yarışmalar yapılır. Gökçen ve Alangu, bu çeşitli dalları içeren yarışmalara katılırlar. Tekfur Mihalio, yarışı kazanan Gökçen'i madalya vermek için huzuruna davet ettiğinde onun babasını öldürttüğü Türk olduğunu öğrenir. Az önceki kilıçlı düelloda yenik düşen kumandan Zoraliç (Tuncer Necmioğlu), Tekfur'un emriyle askerleri Gökçen'in üzerine saldırtır. Kısa süren bir çarpışmadan sonra Gökçen ve arkadaşları kaçmayı başarırlar.


Gökçen, babasının intikamını almadan önce, Bizans zindanlarında esir olan Türk beyi Mürsel Gazi'yi (Nuri Genç) kurtarmak için harekete geçer. Arkadaşlarıyla birlikte rahip kılığı içinde zindana girerler. Gazi'yi kaçırırlarken Gökçe}, bir aksilik sonucu ya-kalanır. Mürsel Gazi'nin yerini söyletmek için ona çeşitli işkenceler yapılır. Gökçen sonuna dek her türlü acıya dayanacaktır. Saray avlusunda darağacı kurulur. Gökçen'in idam edileceği gün, arkadaşları her türlü tedbiri almışlardır. O gün Alangu, gizlendiği yerden attığı bir okla, baltayı indirmeye hazırlanan celladı vurur. Birden ortalık karışır. Gökçen'i kurtarırlar. Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder