Powered By Blogger

24 Nisan 2018 Salı

YADELLER (1978)


Yönetmen: Temel Gürsu
Senaryo: Hulki Saner
Kamera: Sertaç Karan
Yapım: Saner Film/Hulki Saner

Oyuncular: Ferdi Tayfur, Necla Nazır, Hulusi Kentmen, Leman Akçatepe, Yüksel Gözen, Ayşin Atav, Cengiz Tekin, Renan Fosforoğlu

Konu: Adana’da mütevazı bir evde Ferdi, anne babası ve küçücük yaşta onlara emanet edilen Leyla ile birlikte yaşamaktadır. İnşaat işlerinde çalışan Ferdi’nin sesi çok güzeldir. İki yakın arkadaşıyla gayet iyi anlaşan, neşeli günler geçiren Ferdi’nin Leyla ile arasında garip bir geçimsizlik vardır. Halbuki hep işine geç kalan Ferdi’nin kahvaltısını Leyla hazırlamakta, hatta ekmeğine yağını bile sürmektedir. Bir gün Leyla’nın amcası gelir ona artık onu İstanbul’a götüreceğini, durumunun iyi olduğunu anlatır. Leyla gitmek istemez. Ama hem Ferdi’nin annesi hem de babası onun artık evine dönmesini, bu mütevazı hayattan bir şey bekleyemeyeceğini anlatırlar. Altın ses yarışması adı altında büyük bir yarışmaya katılmıştır. Ferdi sırası gelince sahneye çıkar. Bir müddet sonra gözü kapıya ilişir, Leyla havaalanına gitmeden onu görmeye gelmiştir. Bir gözü saattedir. Bu Ferdi’ye yeter, bütün içtenliğiyle şarkısını söyler. Leyla el sallar ve gider. Ferdi yarışmanın birincisi olmuştur. Amcası ve yengesiyle beraber yaşayan Saçlarına aklar düşen Ferdi, memlekete dönmüş ve ilk işi oğlunu görmeye gitmiştir. şarkısını söyler. Leyla el sallar ve gider.

Ferdi yarışmanın birincisi olmuştur. Amcası ve yengesiyle beraber yaşayan Leyla’ya Baykal bey diye zengin biri talip olmuştur. Adamın üç tane gazin-su vardır. Bunu duyan Leyla evlenmeyi istememekte diretirken, bu gazino lafından sonra çok değişmiş ziyarete gelen Baykal Beyi iltifatlarla karşılamıştır. Amcası ve yengesi de bu işe şaşırırlar. Ferdi Adana’dan elinde ses müsabakasında kazandığı diplomasıyla İstanbul’a hareket eder. İstanbul’u otobüste hayran, hayran seyreden Ferdi sevinç içindedir. Gazinoya ulaşan Ferdi patronun saat 16:00 da geleceğini duyunca aradaki zamanı gidip Leyla’yı görmeye karar verir. İki genç hasretle kavuşurlar. Ferdi diplomayı gösterir. Leyla’nın gözü parada pulda değil Ferdi’dedir. Ferdi de bu arada gazinonun göz bebeği olmuştur. Seyirci onu tutmuştur. Bir akşam Ferdi düğününü gazinoda yapar. Çok mutludurlar. Hayat devam etmektedir. Ferdi işinde yükselmekte, Leyla doğacak bebeğini beklemektedir. Amca ve yenge de çok mutludur. Onlara bir torun gelecektir. Bir bayram günü oğlunun doğduğunu gazinoda sahnede alan Ferdi hastaneye koşar koridorda Doktorla konuşan Ferdi’yi acı hakikat yıkar. Karısının az bir ömrü kalmıştır. Ferdi perişandır belli etmeden Leyla’nın yanına gider. Leyla yine bir rüzgarın sesini duymaya başlamıştır. Bu rüzgar bizi ayıracak Ferdi diye ona sımsıkı sarılır. Son nefesini vermiştir. Ferdi onun hissizleştiğini görür. Hıçkıra, hıçkıra ağlayarak üstüne kapanır. Ferdi Anadolu turnesine çıkar, şehirden şehre dolaşan, en hisli şarkılarını söyleyen Ferdi, boynu bükük, sanki Leyla""sını aramaktadır. Ferdi İstanbul’dan aldığı iş tekliflerini geri çevire, çevire aradan 6 yıl geçmiştir. Organizatörü oğlunun ona ihtiyacı olduğunu, artık hayata dönmesi gerektiğini haykırır ve onu ikna eder. Beraberce oğlunu görmeye giderler Oğluna sarılan Ferdi’den çocuk kaçar, amcasının bacaklarına sarılır. Ferdi üzülür. Ferdi Almanya turnesi gerçekleştirmiş ve seneler takvim yapraklarında birbirini takip etmiştir. Saçlarına aklar düşen Ferdi, memlekete dönmüş ve ilk işi oğlunu görmeye gitmiştir. Gece fırtınada korkan Ferhat, babasının odasına gelir. Rüzgar onu da annesi gibi korkutmuştur. Baba oğul birbirlerine sarılırlar. Artık problem bitmiştir. Fakat Ferdi bir yıldan beri hastadır. Londra’dan test sonuçları gelmiştir. 3-4 ay ömrü vardır. Nuran bunu oğluna kendisinin söylemesini ister. Ferdi oğlu ile konuşur. Çocuk önce onun tekrar turneye gideceğini sanır, sonra Tanrı’ya yalvaralım babacığım, seni almasın deyip ağlar. Ferdi konserlere devam etmektedir. Bir akşam gazinoda bütün aile onu dinlerken Ferdi oğlunu ona eşlik etmesi için sahneye davet eder, oğlu sazıyla ona eşlik eder. Ferdi’nin artık sonu gelmiştir. Leyla’sını ziyarete gider ve artık seni rüzgârlardan ben koruyacağım yavrum diyerek son nefesini verir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder