Powered By Blogger

14 Ekim 2015 Çarşamba

İKİ GEMİ YANYANA (1963)

Yönetmen: Atıf Yılmaz
Senaryo: Kemal Tahir, Atıf Yılmaz
Operatör Çetin Gürtop

Yapım: Efe Film / Ertem Eğilmez, Nahit Ataman

Yönetmen Asistanı: Çetin İnanç, Sesleri Alan: Marko Buduris, Asistan Rejisörler: Attila Tokatlı, Tunç Başaran, Çetin İnanç, Prodüksiyon Amiri: Abdullah Ataç, Asistanlar: Eşref Yenipazar, Mıgır Sarıoğlu, Kamera Asistanı: Hüseyin Karındoyuran, Set Yardımcıları: Erdoğan Avcı, Orhan Erimez, Muzaffer Hiçdurmaz, Montaj: Tunç Başaran, Senkron: Metin Miroğlu, Laboratuvar: Cemil Orhon, Negatif Montaj: Hikmet Kuyucu, (Ören Film Stüdyosunda hazırlanmıştır)


Oyuncular: Orhan Günşıray, Filiz Akın, Sadettin Erbil, Altan Erbulak, Suzan Avcı, Sevda Nur, Tuncer Necmioğlu, Tevhit Bilge, Erol Keskin, Turgut Boralı, Nubar Terziyan, Oya Sensev, Erol Günaydın, Zeki Tüney, Hakkı Kıvanç, Hüseyin Baradan, Zeki Alpan, Hakkı Haktan, Danyal Tıopatan, Eşref Vural, Haydar Karaer, M. Ali Akpınar, Tuncer Necmioğlu, Zeki Tünay


Konu: Dolmuş şoförü Orhan (Orhan Günşıray) ile sinema oyuncusu Gülsen (Filiz Akın) birbirini seven iki gençtir. Birgün Gülsen'in de içinde bulunduğu Orhan'ın arasına dört kişi biner.


Dördü de pek tekin kişiler değillerdir. Bunlar Hacı Kavas (Turgut Boralı), Ayten (Suzan Avcı) adına bir kadın, Külyutmaz lakaplı (Saadettin Erbil) karanlık işler çeviren bir adam ve bir tersane işçisidir. Ne gariptir ki hem bu müşterilerin, hem de Gülsen'in çantaları aynı modeldir. Birbirlerine o kadar benzerler ki, birini diğerinden ayırabilmek olanaksızdır. Arabada çantaların hepsi birbirine karışır. Hiç kimse fark etmez. Oysaki çantaların içi saatii bomba gibidir. Birisinin içinden şantaj resimleri, diğerinden ise bulgur torbaları içine saklanmış esrar çıkar. Orhan ile Gülsen karıştırılan çantaların içindeki sırrı çözmek içini kolları sıvarlar. Bir çeşit hırsız-polis oyunundan sonra da suçluları polise teslim ederler. (Burçak Evren, "Filiz Akın" Dünya KİV Yayınları, 2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder