Powered By Blogger

14 Nisan 2018 Cumartesi

GÜLEN GÖZLER (1977)


Yönetmen: Ertem Eğilmez
Senaryo: Sadık Şendil
Görüntü Yönetmeni: Hüseyin Özşahin
Müzik: Melih Kibar
Yapım: Arzu Film/Ertem Eğilmez

Oyuncular: Münir Özkul, Adile Naşit, Müjde Ar, Mahmut Hekimoğlu, Ahmet Sezerel, Itır Esen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda, Sevda Aktolga, Şener Şen, Nejat Gürçen, Ahmet Arıman, Tuncay Akça, İhsan Yüce, Talat Dumanlı, Şevket Altuğ,

Konu: Nezaket Hanim ve kocası, hep erkek çocuk olacak umuduyla dört çocuk yaparlar. Ama hepsi de kız olur. İsmet, Fikret, Nedret ve Hikmet kardeşler genç kızlık dönemlerindedir ve evlilik hayalleri kurmaktadırlar. İsmet'le, Nedret, erkek arkadaşlarını babalarına zengin biriymiş gibi tanıtır. Ancak, onların maddi durumları pek de iyi değildir. Kızlarının mürüvvetini görmek isteyen Nezaket Hanım, evi ipotek ederek kızlarının düğünü için borç alır. Bu arada Fikret'le, Vecihi arasında da büyük bir aşk yaşanmaktadır. Aile, parayı ödeyebilmek için sabun üretmeye çalışırlar. Ancak işler istedikleri gibi gitmez. Kısacası, beş kızı olan bir marangoz ustasının gül-dürüsü…

Gülen Gözler", arka arkaya çekilen "Bizim Aile" ve "Neşeli Günler" ile bir bütün sayılır ve hep birlikte anılır. Ne de olsa üçü de Arzu Film yapımıdır, üçünün de senaryosunu Sadık Şendil yazmıştır, oyuncu kadrosu hemen hemen aynıdır ve en önemlisi de, Münir Özkul kalabalık bir ailenin sorunlarla boğuşan fakir ama gururlu babasını canlandırır üç filmde de. Peki "Gülen Gözler"in farkı nedir diğer aile komedilerinden? Bu sorunun en basit cevabı kesinlikle Vecihi karakterin-de gizli. Adını zikrettiğimiz diğer filmlerde de rol alan Şener Şen, "Gülen Gözler"de öyle bir kahramana hayat vermiştir ki, adeta "Hababam Sınıfı"nın Badi Ekrem'ini bile sollayıp gitmiştir tek bir filmle, ismi gibi ender bulunan bir karakter olan Vecihi, film boyunca Yaşar Usta'nm kızı Fikret'i (Ayşen Gruda) ister sürekli. Evin tepesinden uçakla süzülüp pencereden gül atacak kadar cüretkâr Vecihi'nin kız isteme numaralarından biri, Arzu Film ekolünün alameti farikalarındandır. Fikret'in kardeşinin düğününde sahneye fırlar; iskender Doğan'm Kan ve Gül şarkısını söyleyerek "istiyorum, veriyor musun?" diye sorar Yaşar Usta-ya... "Gülen Gözler"in bir başka unutulmaz sahnesi de çatı katında üretilen sabun tozunun yağmurda köpürüp evi kapladığı bölüm. Bunca kahkahanın ardından finale doğru seyirciyi hüzün-lendirmeyi ihmal etmez film ve 'baba evin direğidir' görüşünün altını kalın harflerle çizer sonunda. Her şeye rağ-men filmde Adile Naşit'in canlandırdığı annenin, Yaşar Usta'yı parmağında oynattığını görürüz; tabii birbirinden cevval 5 kızı ile işbirliği yaparak... Kızlardan güzelliğiyle öne çıkanı Müjde Ar canlandırır . "Hababam Sınıfı"nın o unutulmaz müziğini yaparak Arzu Film ekolüne katılan Melih Kibar, "Gülen Göz-ler"in de müziğine imza atınca, ortaya filmin ruhuna uygun, şenlikvari melodi-ler çıkar.

Filmin bu kadar sevilmesinin en büyük sebeplerinden biri de bu ailenin saflığında, temizliğinde ve yer yer gerçekçi duruşunda yatar. Baba gururludur, para kazanamasa bile ne kendisinin ne de çocuklarının başının yere eğil-mesine izin vermez; anne kocasının sözünden çıkmaz gibi görünür ama gizliden gizliye evi o idare eder. Çocuklar ise her zaman bir aileye sahip olmanın kıymetinin bilincinde ve geleneklerine sadıktırlar. Yıllar sonra moda olan mahalle dizileri de işte bu ruhu yakala-yıp, insanımıza kaybettiği değerleri hatırlattığı için sevilmemiş miydi? Aile komedilerinin en güzel örneklerinden biri olan "Gülen Gözler", o kayıp ruhun sinemamızdaki en iyi temsillerinden biri aynı zamanda. (M.l.)SİNEMA “En İyi 100 Film”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder