Powered By Blogger

12 Mart 2020 Perşembe

YAKILACAK KADIN (1982)


 Yönetmen: Osman F. Seden
Kameraman Salih Dikişçi
Yapım: Erman Film /Hürrem Erman

Işık Şefi: Turgut Köse, Hayrettin Kara, Ali Rıza Dulda, Set Teknisyenleri: İbrahim Kul, Ercan Akyıldırım, Murat Özlük, Kamera Asistanı: Erdal kah-raman, Makyör: Zeki Alpan İzzet, Sesleri Alan, Erkan Esenboğa, Montaj, Senkron: Mevlut Koçak, Negatif Montaj: Gültekin Çavuş, Renk uzmanı: Sabahattin Hoşsöz, Laboratuvar: Selahattin Kaya, Ziya Uçak, Mustafa Yıldız, Yönetmen Yardımcısı: Arif Erkuş, Nursan Gökyol, Müzik Direktörü: Cengiz Tekin, Prodüksiyon Amiri: Selahattin Koca,
Yeni Lâle Film stüdyosunda hazırlanmış ve seslendirilmiştir

Oyuncular: Fatma Girik (Fatma), Bulut Aras (Kadir), Yılmaz Köksal, Yıldırım Gencer, Nuri Alço (Fehmi) Ayşe Nur, Günay Girik, Hikmet Taşdemir, Talat Özbak, Giray Alpan, Ali Sururi, Hakkı Kıvanç, Tahsin Koray, İhsan Gedik, Billur Emre, Barış Dikişçi, Nubar Terziyan, Sabahat Işık,

KONU: Filmde olaylar hafif bir kadının çevresinde gelişiyor. Fatma Girik ucuz lokallerde çalışan basit bir şarkıcıdır. Bir gün Fehmi (Nuri Alço) adlı zengin bir gençle tanışır ve ona aşık olur. Bu ilişkiden bir çocukları dünyaya gelir. Fehmi'nin babası Reşit Bey (Yıldırım Gencer) yeraltı dünyasının etkin kişilerinden biridir. Oğlunu, çıkarlarına uygun zengin bir ailenin kızıyla evlendirmek istediğinden bu ilişkiye karşı çıkar. Çocuğunu kaçırtıp annesine de öldüğünü söyletir. Fehmi, babasının isteklerine karşı çıkamadığı için sevdiği halde Fatma'yı terk eder. " Fatma hem sevgilisinden hem de çocuğundan olmuştur. Bu acıyı duya duya yirmi yıl öç almak için bekler. Bu arada sevgilisinin arkadaşı olan çeteye mensup bir gençle (Bulut Aras) de ilişki kurar. Amacı sevdiği adamı kıskandırarak yeniden kendisine dönmesini sağlamaktır. Ama bu mümkün olmaz ve Fatma yirmi yıldır çektiği acıların intikamını alır.

► Foto romanlaşan sinemamıza tipik örnek; Sinemada oyuncular önemlidir, yönetmenler önemlidir. teknik ekip önemlidir. Ama önemli olan ve çokluk her şeyin gerisinde kalan yapımcılar vardır bir de, onların damgasını vurduğu yapım evleri vardır......Türk sinemasında da böyle, yapımcılarının kişiliğinin damgasını taşıyan ve bunu yıllar boyu sürdürmüş şirketler vardır. Erman Film, bunların bugün ayakta olan en eskilerinden biridir....."Yakılacak Kadın"a bu önemli şirketin yıllar sonra ilk kez normal filme dönüş yapmasının getirdiği umutla gittik.

Ne yazık ki "Yakılacak Kadın" bu umudu hiç de doğrulamıyor. 20 yıllık bir süreye yayılan bu "aşk, mafya ve intkam öyküsü" melodramın ve foto romanın en kaba, en grotesk çizgilerini taşıyor. En ünlü yıldızların en ünlü yönetmenler eşliğinde gazete fotoromanlarında boy gösterdiği günümüzde bu, belki şaşırtıcı değil. Foto-Romanlar sinemalaşıyor, sinemamız da romanlaşıyor. “Atilla Dorsay, "12 Eylül Yılları ve Sinemamız”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder