Powered By Blogger

12 Ekim 2015 Pazartesi

SAHTE NİKAH

Yönetmen: Metin Erksan
Senaryo:Atila Oğuz
Kamera: Gani Turanlı
Yapım: Artist Film / Recep Ekicigil


Oyuncular: Orhan Günşıray, Filiz Akın (Tülin), Kenan Pars, Ulvi Uraz, Senih Orkan, Hüseyin Baradan, Birsen Menekşeli, Ayten Kuyululu Ürkmez, Ayfer Koray, Handan Adalı. Vural Engin, Ayten Güvenç, Celal Ersöz, Hamt, Türker, Zuhal Üstüntaş, Bedros Çiçekçiyan, Alaaddin Altıok, Telat Güryuva
Konu: Tülin (Filiz Akın) ailesinin zorlamasıyla istemeyerek, soylu ama oldukça çapkın bir beyzade Konu: Tülin (Filiz Akın) ailesinin zorlamasıyla istemeyerek, soylu ama oldukça çapkın bir beyzade ile evlenmek üzeredir. Damat düğün gecesi eski sevgilileriyle gelini aldatmaya başlar. Tülin gelinliği ile aşağı inerken kocasının bir başkasıyla öpüştüğünü görür ve bavulunu toplayıp gecenin bir vaktinde erkek kılığında kaçmaya başlar. Sonunda sahipsiz sandığı bir kotraya biner. Kotra beklenmeyen bu misafiri ile istanbul'a doğru yola çıkar.


Açıkdenizde kaptan Orhan (Orhan Günşıray) kaçak yolcusunun farkına varır ve onu sorguya çeker. Filiz'in üzerinde oldukça kıymetli mücevherler taşıması Orhan'ın onu bir otel faresi olarak tanımasına yol açar. Filiz kaçak olarak bindiği kotrada tüm ağır işleri yapar. ama sonradan kaptanla arasında sıcak bir ilişki kurulur. Kaptan Orhan'ın acilen istanbul'a gitmesinin önemli bir neden vardır: O da, ailesinden kalan mirasa yasa dışı işlerle el koyanlardan geri almaktır. Bu arada mirasına el koyanların köşkünden karı-koca hizmetkar arandığı ilanını okur ve hemen Filiz'i ikna ederek karı- koca rolünü oynayarak köşke, yani kendisine ait olan yere uşak ve hizmetkar olarak girerler. Köşkte herkes bir oyun oynamakta, mirastan arda kalanlara sahip olmak istemektedir. Orhan'la Filiz de bu oyuna dahil olarak mirasın onlara ait olduğunu yazan vasiyetnameyi ele geçirmeye çalışırlar. Ama kağıdın saklandığı yer bir türlü bulunamaz. Köşkün içindeki köşe kapmacanın galibi ise Orhan olur. Orhan yalnızca elinden alınan mirasa değil, aynı zamanda sevdiği kadın Filiz'e de sahip olur. . (Burçak Evren, "Filiz Akın", Dünya Kitle İletişimi Vakfı, 2010)


► 'Sahte Nikâh”, bir miras kavgasının yol açtığı ve bu miras uğruna yapılan sahte bir nikâhı anlatan bir filmidir.

Film, Emirgân da Sabancı ailesine ait olan Atlı Köşkte çekilmiştir. Artist Filmin sahibi Recep Ekicigil, Hacı Ömer Sabancıdan izin alarak bu mekânı, Türk sinema tarihinde ikinci kez kullanma şansını yakalamıştır. Sahte Nikâh’tan evvel bu köşkte Muhsin Ertuğrul, "Allanın Cenneti' adlı filmi çeker. O zamanlar köşkte Sabancı ailesi değil, köşkün ilk sahipleri Hidiv Abhas Halim Paşa'nın ailesi oturmakladır.”Birsen Altıner, “Metin Erksan Sineması” syf,50 ”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder