Powered By Blogger

12 Ekim 2015 Pazartesi

ŞEHİRDEKİ YABANCI (1962)

Yönetmen : Halit Refiğ
Film Hikayesi Halit Refiğ
Senaryo:  Vedat Türkali
Eser:Halit Refiğ
Kamera: Çetin Gürtop, Mengü Yegin
Yapım: Be-Ya Film / Nusret İkbal


Reji Asistanı: Orhan Çubukçu, Kamera Asistanı: Hüseyin Karındoyuran, Işıklar: Erol Batıbeki, Set Amiri: Danyal Topatan, Montaj, Senkron: Vehbi Argüden, Negatif Montaj: Ali Berkan, Laboratuvar: Mihal Skarpedis, Matipo: Recai Karataş, Sesleri Alan: Tuncer Aydınoğlu, Fon Müziği: Richard Wagner’in eserlerinden derlenmiştir. Prodüksiyon Amiri: Abdullah Ataç,


Oyuncular: Nilüfer Aydan (Gönül), Göksel Arsoy (Aydın), Talat Gözbak (Mustafa Bakır-cı), Reha Yurdakul (Selami Ağaçlıgil), Ali Şen (Şerafettin Toroman), Erol Taş, Hasan Ceylan (Recep), Orhan Çubukçu (Sabri),Talât Gözbak, Abdullah Ataç (Şevki), İclal Genç (Selami’nin annesi), Nusret Özkaya (Cafer), Ateş Tekin (Çetin)


Konu: Çocukluk sevdasın an doğup yeniden yeşeren bir yasak aşkın öyküsünü anlatır. Küçük yaşta yetim kalan Aydın'ın eğitimini babasının patronu Selami Bey üstlenir. Aydın, eğitimi için hem sevdiği Gönül'den hem de memleketinden uzun süre ayrılmak zorunda kalır. Zaman içinde babasını kaybeden Gönül, parasızIıktan dolayı kötü yola düşmemek için kendinden yaşlı olan Selami Beyle evlenir. Ne var ki, sevgiye dayalı bir birliktelik olmadığından sürekli çatışma ve iletişimsizlik yaşanır. Her ikisi de birbirlerine uzaktır. Gönül'ün yaşamı, orman mühendisi olan Aydın'ın kente gelişiyle değişir. Kentteki yolsuzluklara izin vermeyip halktan yana tavır alan Aydın'la Gönül arasında yıllar önce yaşanan aşkın gazeteye yansıması üzerine, işleri bozulan zengin-ler Aydın'ı yıpratmak için olayı büyütürler. Hem Selami hem de halk Gönül'e inanmaz: onu yalnızlığa iterler. Kaderleri yeniden birleşen gençler arasındaki aşk yeni-den alevlenir. Ancak Gönül'ün gebe olması sonucu sevgililer ayrılmaya karar verirler.


Selamı çocuğu kabul etmez ve Gönül üzerindeki baskılar artar. Bunun üzerine Gönül, Aydın'a sığınır. Olayı fırsat bilen Selami ve zenginler sevenleri linç etmek ister, ama Selami uçurumdan düşerek ölür. Böylelikle hem kent halkı rahatlamış hem de sevenler birleşmiştir.


Şehirdeki Yabancı'da da ekonomik zorluklar aşkın önünde engeldir. Gönül parasızlıktan dolayı Selami ile evlenmek zorunda kalmıştır. Gönül namusunu korumuş olsa da çıkan asılsız haberler üzerine "kötü kadın" olarak görülür. Özgürce sevmek ve sevilmek hakkı verilmeyen, ezilen, anlayış ve sevgiden yoksun bırakılan Gönül ile içten ve kararlı bir tutum sergileyen Aydın, ancak Selami'nin ölümüyle mutluluğa kavuşabilirler. Gönül ve Aydın'ın dışındaki karakterler ise mutluluğu engelleyen dolayısıyla kendileri de mutsuz olan insanlar olarak yansıtılır.


Ödül:

 Moskova Film Festivali’nde; 

►Nilüfer Aydan, “Şeref Diploması”
 Sinema Ekspres Dergisinin düzenlediği araştırmada (1964); 

►Yılın 5 filmi arasında yer aldı
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder