Powered By Blogger

13 Ocak 2018 Cumartesi

KAN SU GİBİ AKACAK (1969)



Senaryo ve Yönetmen : İlhan Engin
Kamera: Mustafa Yılmaz
Yapım : Engin Film / İlhan Engin
Türk- Arap Ortak yapımı 

Yönetmen: Mehmet Aslan, Operatör: Rafet Şiriner, Reji Asistanı: Şerif Gören, Kamera Ast: Necdet, Prodüktör Amiri: Mustafa Oğuz, Bekir Çetiner, Senkron: Mustaf Kent, Montaj: Celal Köse, Dublaj: Ender Teker, Laboratuar: İbrahim Üstüner ”Şef”, Hüseyin İnci, Şaban Aldemir, Sesleri Alan: Necip Sarıcıoğlu, Yapım İrfan Film, Yapımcı: İrfan Atasoy (Lale Film Stüdyosunda Hazırlanmıştır)

Oyuncular: Yılmaz Güney, Yılmaz Köksal, Süleyman Turan, Ülkü Özen, Sami Tunç, Yavuz Selekman, Necabettin Yal, Nizam Ergüden, Ahmet Koç, Cevdet Balıkçı, Ramazan Yaşılak, Benan Öz

KONU: Tövbekar olup serserilik günlerini geride bırakan eski kabadayılardan Ali (Yılmaz Güney), artık işinde gücündedir. Bir torna fabrikasında işçi olarak çalışır. Para biriktirip evlenme hazırlığı içindedir. Fakir bir kenar mahalle kızı olan Elifle (Ülkü Özen) hayatını birleştirecektir. Mutlu günlerin özlemi içinde bir hayat süren Ali'nin tek rahatsızlığı, birlikte oturduğu ağabeyidir (Yavuz Selekman). Ağabeyi tembel, işsiz ve ayyaşın tekidir. Sürekli içer.

Aynı mahallede oturan sarışın ve şuh bir kadın olan Gönül'ün (Benan Öz) öteden beri Ali'de gözü vardır. Bir türlü peşini bırakmaz. Gönül, zengin ve varlıklı bir ailenin oğlu Kemal'in (Süleyman Turan) sevgilisidir. Ali, Kemal'in babasının fabrikasında çalışmaktadır.

Reddedilmeyi bir onur meselesi yapan Gönül, annesiyle birlikte Ali'ye bir tuzak hazırlar. Bu oyunun içinde Ali'nin ayyaş ağabeyi de vardır. Para karşılığında elde ettikleri ayyaş ağabey, bir meyhane sohbetinde Ali'nin içkisine ilaç koyar. Ali ilacın etkisiyle sarhoş olup kendini kaybetmiştir. Eve nasıl getirildiğini hatırlayamayan Ali, sabah uyandığında yatağında Gönül'ü görür. Bu sırada kapılar tekmelenir; eve Gönül'ün annesiyle polisler gelmiş, mahalle halkı sokakta toplanmıştır. İğfal suçuyla hakkında dava açılan Ali'yi bu olayda en çok şaşırtan da, ağabeyinin mahkemede aleyhine şahitlik yapmasıdır. Talihsiz genç, hapse girmemek için Gönül'le evlenmek zorunda kalır. Sözlüsü Elif’in de dünyası yıkılmıştır. Ali suçsuzdur, ama gerçeği anlatamaz.

Zor günler yaşayan Ali, boşanmak için çareler ararsa da Gönül sürekli direnir. Gönül'ün terk ettiği Kemal kıskançlık krizleri içindedir. Babasının işçilerinden kumarbaz Kadir'i (Sami Tunç) devreye sokarak Ali'ye bir tuzak hazırlar. Kemal, bu iş için Kadir'in kumar borçlarını ödeyip, peşindeki alacaklılarından kurtarmaya söz verir. Kadir, bir görüşme nedeniyle Ali'yi fabrikaya davet eder. Ali, buluşma yerine geldiğinde kimseyi göremez. Ancak yerde yatan fabrika sahibinin cesediyle karşılaşır. Polisler işyerini kuşattığında Ali, cesedin başındadır. Suç aleti odun parçası da elindedir. Babasının tüm mallarına ve parasına el koymak için onu öldüren, oğlu Kemal'dir. Cinayet suçu üzerine yıkılan Ali hapse girer. Suçsuzluğunu kanıtlamak için hapisten kaçan Ali, eski arkadaşlarından Temel'in (Mehmet Aslan) evine sığınır. Önce Elifi bulup, birbiri ardından başına gelen belaları, düştüğü tuzakları anlatır. Sonra da Kadir'in peşine düşüp onu konuşturur. Gönül'e gittiğinde baba katili Kemal'le karşılaşır. Boğuşma sırasında Gönül, Kemal'in kurşunuyla ölür. Bu cinayet de Ali'nin üzerine kalır.

Tüm bu olayları başından beri gizlice izleyen cinayet masası komiseri Yılmaz Yılmaz Köksal) ortaya çıkıp Ali'yle temasa geçer. Suçsuzluğuna inandığından Ali'ye yardımcı olmaya çalışır. Bir sahil kenarındaki kulübede saklanan Ali, Kemal ve adamlarıyla sarılmıştır. Yanlarında zorla götürdükleri Elif, klubeye doğru kaçmak isterken Kemal tarafından vurulur. Kayalar Üzerinde boğuşurlarken ölüm korkusuyla Kemal, Gönül’ü ve babasını öldürdüğünü Ali'ye itiraf eder. Kayaların arkasında pusu kuran komiser ve polisler Kemal'i tutuklarlar. Ali'nin suçsuzluğu ortaya çıkmış, ama Elif ölmüştür. Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”

Not: ‘Kan Su Gibi Akacak’ filmi, 1958’de Osman F. Seden’in senaryo ve rejisiyle çekilen ‘İntikam Alevi’nin ikinci çevrimi 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder