Powered By Blogger

13 Ocak 2018 Cumartesi

MELEKŞAH (1969)

Yönetmen: İsmail Koushan
Senaryo: Remzi Jöntürk
Yapım: Erler Film / Türker İnanoğlu Türk İran Ortak yapımı 
Teknik Direktör: Mahmut Koushan,

Oyuncular: Cüneyt Arkın, Gülsün Kamu, Cihangir Gaffari, Leman Öztürk, Yasemin Alev, Reşit Çıldam, Nilüfer, Adnan Mersinli, Zuhuri, Yasemin Alev


Konu: Köyde yaşayan Ali (Cüneyt Arkın) dedesinin isteğiyle girdiği cirit yarışında ödül olarak verilen atı kazanır. Vali Emir Tekeş’in adamları köyü basar. Atını almak istedikleri Ali karşı çıkarken araya giren dedesi ölür. Ali annesiyle köyü bırakıp şehre varır. Şehirde tanıştığı Lütfü’ye Tuğrul’un (Cihangir Gaffari) dedesini öldürdüğünü söyler. Lütfü ise meyhanede iken dilsiz Cafer adlı birini askerlerden kurtarırlar. Cafer’in minnetle Ali’yi götürdüğü yerdeki adamlar, Tuğrul’un zulmüne uğramış insanlardır. Tuğrul’un niyeti, valinin kızı ile evlenip yerine geçmektir. Ali zulmü kral Melekşah’a bildirmek için saraya giderken, altın dolu bir kervanın yolunu kesip altınları alırlar. Kervanda iki de kız esir alınır. Ali’den korkan kızlar isimlerini değiştirir. Kızlar için ödül verildiğini duyan Ali, kılık değiştirip kızlarla valinin huzuruna çıkar. Zerrin babasına sarılır. Ali şaşırır. Çünkü Zerrin’i hizmetçi Sitare sanıyordur. Zerrin takma bıyık ve sakalla Ali’yi tanımaz. Ama Tuğrul kıskanır ve Ali’nin oyununu bozar. Ali’nin kaçarken saklandığı Zerrin’in odasında yakalanıp hapse atılır. 

Zerrin, Sitare de gözü olan gardiyan Beşir’in yardımıyla Ali’yi kaçırtır. Vali kızını düşmanla işbirliği nedeniyle gözaltına aldırır. ... Tuğrul valiye, Melekşah’a bir mektupla durumu bildirmesini söyler. Ali, göz hapsinde olan Zerrin’i görmeye gizlice saraya gider. O sırada Tuğrul Zerrin’e kendisi ile evlenmezse Ali’yi öldüreceğini ve Melikşah’a yazılan mektubu anlatır. Ali duyar. Mektubu götüren postacı dinlenirken, mektubu alıp bir şeyler yazarak yerine koyar. Melikşah mektupta, ona değil, Emir Tuğrul’un haksızlıklarına karşı oldukları mesajını okur. Tetkik için sivil giysilerle yola çıkan Melekşah’ın yolunu kesen Ali, mallarını ve parasını ister. Melekşah Ali olduğun anladığı genç adama malı olmadığını, yardıma ihtiyacı olduğunu söyler. Ali onu konuk eder. Melekşah Ali’ye neden valiye karşı eyleme kalkıştığını sorar. Cevap, köy meydanında boyunlarında “Emir Tuğrul’a karşı geldikleri için cezalandırıldılar” yazılı asılı, iki adam idam edilmiş genci görünce verilmiş olur. Melekşah öfkelenir. Ali ile meyhanede iken Tuğrul ve askerler girip ikisini götürmek ister. Adamları yetişip Ali ile Melekşah’ı kurtarır. Ali, Melekşah’a giderken annesine iyi olduğu haberini iletmek ister. Melekşah gittiğinde Ali’nin arayıp bulamadığı karısı olduğunu görür. Vedalaşacağı sırada içeri giren Ali ikisini birlikte görünce hırsla ayrılır. Melikşah oğlunun peşinden gider ve babası olduğunu söyler. Tam o anda Tuğrul ve adamları Ali’yi yakalar. Ertesi gün idam edecektir. Melekşah kral giysisi ve askerleri ile gelip onu kurtarır. Tuğrul yakalanır. Melekşah Ali’yi vali yapar. Annesi ise kraliçe giysisiyle gelip eski validen Ali’nin Zerrin’le evlenmesi için izin ister. Böylece annesi kocasına, Ali babasına, Zerrin de sevdiği adama kavuşur (www.cuneytarkin.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder