Powered By Blogger

13 Ocak 2018 Cumartesi

OSMANLI KARTALI (1969)

Senaryo ve Yönetmen: Osman F. Seden
Kamera: Kenan Kurt
Yapım: Kemal Film / Osman F. Seden,

Prod. Temsilcisi: Adnan İrkut; Prod. Amiri: Hasan Nurdan; Yön. Asist.: Arif Erkuş; Prod. Asist.: Cemil Paskap; Ar Direktör-Dekorlar: Saim N. Bilge; Set Amiri: Fikret Güryalçın; Işık Şefi: İlhan Aslım; Montaj-Senkron: Arif Özalp; Neg. Montaj: Osman Bilen; Laboratuvar: Recai Karataş, Tanaş Petridis; Ses: Tuncer Aydınoğlu, Bican Avşar, İsmail Karataş, Ümit Efekan, (Acar Film Stüdyosu'nda Hazırlanmıştır)

Oyuncular: Cüneyt Arkın (İslamoğlu/Prens İvan,Deli Ahmet/Peder Aleksiyeviç), Hülya Aşan (İlona), Kadir Savun (Hacı Murat), Atıf Kaptan (General Yuri Lokosovski), Önder Somer (Binbaşı Boris İlyin), Güigün Erdem (Nilüfer), Nubar Terziyan (İmamoğlu), Oktar Durukan, Ergun Rona, Muazzez Doğan, Ali Seyhan, Kayhan Yıldızoğlu, Erdoğan Seren, Yaşar Şener, Zeki Sezer, Bora Ayanoğlu, Mehmet Yağmur, Oktay Yavuz, Levent Çakır, Dündar Aydınlı.

Konu: Rus ordusunun Anadolu'da dağınık, yaşayan Türklere saldırlar düzenleyip zulüm etmeleri ve Hacı Ömer liderliğindeki küçük bir grubun bu saldırılara karşılık vermeleri anlatılıyordu. Osmanlı'nın son dönemlerinde Rus tehdidi altında olan Kafkasya'da Şeyh Şamil, Hacı Murat (Kadir Savun) ve etrafında toplanan Türkler mücadele etmektedirler. İslam Bey (Cüneyt Arkın) de mücadele edenlerdendir. Hacı Murat'ın kızı Nilüfer (Gülgün Erdem) Ruslar tarafından kaçırılınca onu kurtarma görevi İslam Bey'e verilir. Bu arada Rus sarayında İslam Bey'in çocukken kaçırılan ve bir daha yüzünü görmediği ikiz kardeşi Deli Ahmet (Cüneyt Arkın) vardır. Deli Ahmet, Peder Aleksiyeviç adıyla tanınmaktadır. Oysa o, yakalanan Türkleri kurtaran ve Osmanlı Kartalı adı ile Ruslara korku salan biridir. İslam Bey, Nilüfer'i kurtarmak üzere saraya Rus Prensi İvan olarak girer.


Ancak kale komutanı General Yuri'nin (Atıf Kaptan) kızı İlona'ya (Hülya Aşan) aşık olur. İlona'nın da ona ilgisi vardır. Fakat Binbaşı Boris (Önder Somer) de İlona'yı sevmektedir. Boris İslam Bey'den sürekli şüphelenmektedir. İslam Bey, esir düşen babası İmamoğlu'nu (Nubar Terziyan) çektiği işkenceden kurtarmak için öldürünce, herkes Boris’in onu kıskandığı için kötülediğini düşünür. İliona ile İslam Bey evlenmeye karar verdiklerinde gerçek prens çıkagelir. Deli Ahmet sayesinde İslam Bey kurtulur. Saray Hacı Murat’ın adamları tarafından ele geçirilir. İlona ile Bey birbirlerine kavuşurlar. “Gülşah Nezaket Maraşlı, “Osman Fahir Seden’le Türk Sinemasında Düet”, syf 191 ”



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder