Powered By Blogger

11 Ekim 2015 Pazar

GENÇ OSMAN VE SULTAN MURAT HAN (1962)

Senaryo ve Yönetmen: Yavuz Yalınkılıç
Kamera:Mengü Yeğin, Gani Turanlı,Nedim Akanlar, Rafet Şiriner,
Yapım:Ar-Sev Film / Aksan Yalınkılıç


Oyuncular: Muhterem Nur, Özden Çelik, Öztürk Serengil, Turgut Özatay, Rengin Arda, Ayla Kaya


Konu: Sultan 4. Murat ile, akıncı Osman’ın öyküsü.


► Anadolu insanınca özel bir ezgiyle söylenen Genç Osman Destanı, 17. Yüzyılın âşıklarından Kayıkçı Kul Mustafa tarafından bestelenmiştir. Destan, IV. Murat’ın Bağdat Seferi’ne katılan Genç Osman adlı yiğide atfen bestelenmişse de, esasen tüm devirlerin Müslüman–Türk gençlerine seslenişi ifade eden bir manzuma özelliği taşıyor. Osmanlı padişahı II. Osman ile aynı adı taşır... Gönlü vatan aşkıyla yanan, 18 yaşında ve üç aylık evli, henüz bıyıkları dahi terlememiş bir delikanlı olan “Genç Osman”, IV. Murat zamanında katıldığı Bağdat Seferi’nde destanlar yazar. Türk Sancağı’nı Bağdat kalesine dikmeye muvaffak olur; lakin, başını ve kollarını bu uğurda feda ederek…


IV. Murat’ın Bağdat Seferine katılan Genç Osman adlı yiğit ile ilgili destan, 17. Yüzyılın âşıklarından Kayıkçı Kul Mustafa tarafından bestelenerek günümüze kadar söylenegelmiş bir manzum bir eserdir.


Kaynağını, Bağdat Seferi’ne katılan Genç Osman adlı bir askerin gösterdiği kahramanlıklardan alan “Genç Osman Destanı”, Türk milletinin nasıl bir karaktere sahip olduğunu da en çarpıcı biçimde yansıtıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder