Powered By Blogger

6 Ocak 2018 Cumartesi

KAFKAS KARTALI (1968)



Yönetmen: Yılmaz Atadeniz
Eser ve Senaryo: Sevda Sezer
Foto Direktörü: Gani Turanlı,
Yapım: And Film /Turgut N. Demirağ

Reji Asistanları: Çetin İnanç, Celal Ersöz, Kamera Asistanları: Ender Turgut, Nuri K. Tüzüner, Prodüksiyon: Orhan Çağman, Hamdi Delibalta, Işık Şefi: Erol Batıbeki, Yardımcısı: Ömer Ekmekçi, Renkli Laboratuar: Brüksel/Belçika, (And Film Stüdyosunda çekilmiş ve Süperfon stüdyosunda seslendirilmiştir )

Oyuncular: Fikret Hakan, Fatma Girik, Esen Püsküllü, Turgut Özatay, Yıldırım Gencer, Reha Yurdakul, Sami Hazinses, Doğan Dolay, Gülten Ceylan, Yavuz Karakaş, Leman Öztürk, Yusuf Çağatay, Nermin Özses

Konu: Çarlık Rusya'sında Şeyh Şamil (R.Yurdakul) önderliğindeki Kafkasya Türkleri bağımsızlık mücadelesi vermektedir. Ruslar hiç yoktan Türk köylerine saldırarak Şeyh Şamil'i bulmaya çalışmaktadır. Halka işkence yapan Ruslar'a daha fazla dayanamaayan Şeyh Şamil teslim olur. General Boris ivanoviç (T.Özatay) Şeyh Şamil yakalandı diye sevinirken Kafkas Kartalı adıyla ortaya çıkan maskeli bir kahramandan dolayı yeniden rahatsız olmaya başlar. Kafkas Kartalı aslında Rus sarayından prens Grisko'dur. (F.Hakan) Onun babası da bir Türk'tür.

Çocukluğundan beri sarayda olduğu için herkesin güvenini kazanmıştır. Gerçek adı Galip'tir. Saraya Moskova'dan gelen leydi Bianca'ya (F.Giirik) aşık olmuştur. Boris'in kızı Olga'da (E.Püsküııü) Murat (D.Dolay) adlı bir Türk gencine aşık olmuştur. Bianca ve Olga prens Grisko'nun aslında Galip olduğunu anlamışlardır. General Boris ve adamları Kafkas Kartalı ile uğraşırken Şeyh Şamil'i ellerinderı kaçırırlar. Kafkas Kartalı'nın prens Grisko olduğunu başka bir prens olan Orlaf (Y.Gencer) ortaya çıkarır. Bu arada Bianca'yı kullanarak onu yakalar. General Boris buna sevinmiştir ama o hala Şeyh Şamil'in peşindedir. Prens Orlof ise Galip'in Moskova'ya gönderilmesini ve Çar önünde cezalandırılmasını istemektedir. Fakat Bianca buna izin vermeyecek ve Galip'in kaçmasını sağlayacaktır. “Burçak Evren, “İki Ün’lü Kadın Fatma Girik”

► Filmin TV'de gösterilen kopyasmm Jeneriğinde eserin ve senaryonun yazarı olarak Sevda Sezer gösterilmektedir. Ancak yönetmen Yılmaz Atadeniz, senaryo ve eserin Sevda Sezer ile ilgisi olmadığını belirtmektedir. Film Kafkasya’da geçen bir avantür filmdir ve konu olarak bir Zorro uyarlamasıdır. Kendisini pısırık gösteren bir çarlık ordusu subayı aslında Rus işgaline karşı çalışanbiridir ve gözlerini kapatan bir maske ile ve tek başına çarlık kuvvetlerine kök söktürürken, Rus başarır. “Orhan Ünser, “Kelimelerden Görüntüye” syf, 183”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder