Powered By Blogger

6 Ocak 2018 Cumartesi

KALBİMDEKİ YABANCI (1968)



Yöntmen: Sırrı Gltekin
Senaryo: Sadık Şendil
Kamera: Cahit Engin
Yapım: Gültekin Film / Sırrı Gültekin

Oyuncular: İzzet Günay, Semiramis Pekkan, Münir Özkul, Ali Şen, Hüseyin Zan, Alp Aslan, Özdemir Han, Taliha Salem, Faik Coşkun, Selahattin İçsel

Konu: İlle de İstanbul. Buralarda ekmek kalmadı bize. Köyde ne anam ne bacım ne de dikili bir ağacım var. İstanbul’un taşı toprağı altınmış, Dediği İstanbul’a, kamyon kasasında ve vapurla gidiyoruz.
İş aramakla geçen zor günlerin birinde Boğaz’a bakan surlarda dinlenirken kendisine ‘bir çorabın diğer teki kadar benzeyen’ kişi ile karşılaşır.

Taşralı olanı ne kadar cesur ve kalender ise İstanbullu benzeri o kadar kumarbaz ve neredeyse gölgesinden korkan biridir. Film ilerledikçe dış görünüşleri dışında çapkınlıklarının da ufak bir fark (!) dışında aynı olduğunu anlayacağız. (İstanbullu olanı Lili ile iki saat beraber olurken taşralı bu süreyi beş saate çıkarıyor.) İstanbullu, Baş Patron’un çetesine, kumar nedeniyle oldukça yüklü miktarda (500 bin) borçludur. Neyse ki, amcasından kalan iki milyonluk kalıt imdadına yetişir. Ama, o kadar savruk ki vasiyetnameyi kaybettiği gibi Noterin de kim olduğunu unutmuş. Benzeri ile karşılaştığında çeteden kaçıyordu. İlk şaşkınlık atlatıldıktan sonra taşralı sorar “Başınız dertte mi yoksa? Size bir yardımım olabilir mi?” Elbiselerini değiştirirler. İstanbullu tam haydutlardan paçasını kurtardığı için sevinç içindeyken bir tren kazası ile yaşamından olur.

Benzeri, uşağı Mücteba’nın da yardımı ile metresleri (Lili ve Fifi), (aşık olacağı) ‘karısı’ ve ‘borçlu olduğu’ çete ile ‘tanışır’. Hem güzel karısını hem de nerede olduğunu bilmediği vasiyetnameyi çarçur etmesin diye genç kadın saklamış). Baş Patron ve çetesinden korumak için canını dişine takmış uğraşırken bile, iş bulmaya debelendiği günlerdekinden daha şanslı olduğunu düşünüyoruz. 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder