Powered By Blogger

6 Ocak 2018 Cumartesi

MARMARA HASAN (1968)



Senaryo ve Yönetmen: Mehmet Aslan
Kamera: Rafet Şiriner, Murat Ersan
Yapım: Şafak Film / Alaettin Perver

Oyuncular: Yımaz Güney, Birsen Menekşeli, Kemal Aydan, Attila Ergün, Diclehan baban, Baki Tamer, Sami Tunç, Mümtaz Alpaslan, Kerem Mertoğlu, Necip Tekçe,Ahmet Köse

Konu: Marmara Hasan (Yılmaz Güney), siyah saçlarının sol tarafındaki beyazıyla tanınan ünlü bir kabadayıdır. Karşısında kimse duramaz. Yer altı dünyasında bir tek rakibi vardır, Muhteşem (Atilla Ergün). Muhteşem Marmara Hasan hem arkadaş, hem de düşmandırlar. İki ünlü kabadayı, son karşılaşmalarında oturup bir karara varırlar. Muhteşem, tehlikeli rakibine şöyle bir teklifte bulunur: "Hasan, bu kent iki güçlü adama dar gelecek. Yani, birimiz fazlayız. Ya sen ya da ben bu kenti terk etmeliyiz." Hasan, fazla direnmez ve şehri terk eder, Marmara Hasan, uzak bir şehirde sessiz sedasız bir sürgün hayatı yaşarken bir ölüm haberi alır. Ünlü kabadayılardan ve arkadaşı olan Kenan (Baki Tamer) faili meçhul bir cinayete kurban gitmiştir. Kenan, yeraltı dünyasının en zengin adamıdır. Şahane bir malikaneye sahiptir ve büyük bir mal varlığı vardır. Kenan'ın ölümüyle Hasan sarsılır. Bu acı haberden sonra kesin kararını verir. Uzun süredir ayrı kaldığı kente dönmek zorundadır.
Hasan'ın kente dönüşü, yeraltı dünyasının ünlü kabadayılarıyla, kentte asayişi temin etmekte görevli polislerin huzurunu kaçırır. Bundan böyle Hasan'la rakipleri arasında kanlı olaylar yeniden gündeme gelecektir. Hasan, yanına kentteki arkadaşlarından Sırtlan'ı (Kemal Aydan) alıp, avukat Süha'yı (Mümtaz Alpaslan) ziyaret eder. Amacı, Kenan'ın öldürülmesiyle ilgili bilgiler almaktır. Avukat Süha, kentteki bütün kabadayıları yakından tanır. Haraççıların, uyuşturucu tüccarlarının avukatlığını yapmaktadır.

Kenan'ın öldürülmeden önce Süha'ya teslim ettiği vasiyetname açılır. Kenan, tüm mirasını eski arkadaşı Hasan'a bırakmıştır. Ancak öldürülen kabadayının bir şartı vardır. Bir hafta içinde katili bulacak ve öcünü aldıktan sonra mirasın sahibi olacaktır ancak.

Hasan, arkadaşı ve koruması Sırtlanla birlikte Kenan'ın katilini bir an önce bulup yakalamak için araştırmalarım sürdürür. Tüm kenti avucunun içine alan kabadayı Muhteşem’i sıkıştırır. Komiser Sedat'la (Necip Tekçe) tartışır. Mirastan pay "kapmak isteyen kabadayılar, Hasan'ı öldürtmek için iki kiralık katil tutmuşlardır. Bilgi almak İçin sorguladığı Suzan (Diclehan Baban) adlı kadın öldürülür. Hasan, boğazına kadar belaya batmıştır.

Katilin izini süren Hasan, eski sevgilisi Sevimle (Birsen Menekşeli) yeniden bir araya gelir. Sevim, bir pavyonda şarkıcılık yapmaktadır. Hasan sıkı bir takip sonucunda Kenan'ın katilini bulup öldürür. Arkadaşının öcünü almıştır. Olaydan sonra polisler gelir. Hasan'a kelepçe takılacağı sırada, karşısında emniyet görevlisine gülerek, "Bu işi de bitirdik, şef," der. Sevim şaşkındır. Hasan'ın bir kabadayı değil, görevli bir gizli polis olduğu ortaya çıkar. “Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”

► Marmara Hasan, Yılmaz Güney'in bulunamayan kayıp filmlerinden biridir. jeneriksiz, başı sonu olmayan, aralardaki parçaları ve 45 dakikalık bozuk bir video kaydından izlendi. Bu yüzden filmin içinde yer alan katilin kim olduğu ve 'öç alma sahnesinin nasıl çekildiği anlaşılamadı. Film daha sonraki yıllarda “Hodri Meydan” adıyla gösterime girdi. (Agah Özgüç)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder