Powered By Blogger

6 Ocak 2018 Cumartesi

KAFKAS ŞEYTANI “Aslan Bey” (1968)

Senaryo ve Yönetmen: Yavuz Yalınkılıç
Kamera Kaya Ererez, Mükremin Şumlu
Yapım: Objektif Film / Yavuz Yalınkılıç

Müzik: Cuma Pamuk, Türküler: Erden Ener, Laboratuar Şefi: Hikmet Kuyucu, Laboratuar: Hayati Akbulut, Özkan Sevinç, Abdurrahman Tepetam, Montaj Senkron: Osman Koşkan, Aleko Aleksandır, Negatif Montaj: Hüsam Üren, Sesleri Alan: Marko Buduris, Dublaj Rejisörü: Abdurrahman Palay, (Özen Film renkli film stüdyosu’nda hazırlanmıştır).

Oyuncular: Yılmaz Güney, Seyyal Taner, Erol Taş, Nuran Aksoy, Remzi Cöntürk, Sami Tunç, Zeki Tüney, Sema Yaprak, Şerife Yaprak, Ali Seyhan, Erol Yeşilyaprak, Yaşar Şener, Süheyl Eğriboz, Sırrı Elitaş, Kerem Menoğlu, Hakkı Haktan

Konu: 1875 yılında Kafkasya'da geçer. Bu bölgede yaşayan Türkler zor durumdadır. Bölgeye egemen olan Rus orduları,Türk köylerini basar, yoksul köylülerden zorla vergi toplarlar. Vergilerini veremeyen köylüleri, kadınları masum çocukları acımasızca kurşuna dizerler. Yine bir baskın sırasında Türk beylerinden Hamza, küçük oğlu Aslan'ı kahyasına teslim eder. Askerler Hamza'yı öldürürler.

Aradan yıllar geçer. Kahyanın büyütüp yetiştirdiği Aslan (Yılmaz Güney) delikanlı olmuştur. Kahya, babasının atını ve kılıcını ona teslim eder. Bundan böyle düşman askerlerine karşı savaşacaktır . Yüzünü mendille maskeleyen Aslan Bey'in ünü tüm çevreye yayılmıştır. Büyük kayıplar verdikten sonra kurtarıcılarına kavuşan Türkler silahlanırlar. Askerlerini bozguna uğratan Rus generali İlyuşin (Erol Taş), emir verir. Aslan Bey her kimse yakalanıp öldürecektir.

Aslan Bey ve üç arkadaşı, yollarının üzerinde rastladıkları bir Rus teğmenini çevirirler. Adı Vladimir olan genç teğmen, yeni mezun olmuştur. Görevli olarak Rusya'dan gönderilmiştir. Aslan Bey, Vladimir'in elbiselerini giyip Rus askeri kimliğiyle general İlyuşin'in konağına gider .Konak yabancı değildir. Aslan Bey'in çocukluk yılları, bu konak ve çevresinde geçmiştir.Aslan Bey; generalle tanıştırılır. Rus subayı kimliğiyle salakça hareketler yaparak kendine aptal süsü verir. Kimse ondan şüphelenmez. Türk köylerine yapılacak baskınların haberlerini alıp, anında harekete geçer. Gizlice ortadan kaybolup Aslan Bey giysileriyle düşman askerlerine saldırır ve Türkleri korur. Baskınları önler. Sonra da sessizce düşman karargahına döner. General İlyuşin, yatağına girmeyen Türk kızlarını vahşice öldüren zalim bir askerdir. Sapık eğilimlidir. Öldürdüğü kızların cesetleriyle sevişerek kendini tatmin eden bir ölü sevicidir. İlyuşin, Rus askeri zannettiği Aslan Bey'e özel bir görev verir. Rusya'dan gelecek kızı İlonka'yı (Nuran Aksoy), tren istasyonunda karşılayıp karargaha getirecektir. Kızı, muhafızlarla birlikte karşılayıp babasına teslim eder.

Bir baskın sırasında Türkleri kurşuna dizilmekten kurtaran Aslan Bey, karargaha omzundan yaralı olarak döndüğünde, General İlyuşin aldatıldığını anlar. Aslan Bey kıskıvrak yakalanır. Ertesi gün kurşuna dizilecektir. İlonka, engel olmaya çalışır. Babasına, Aslan Bey'i sevdiğini söyler. Bu beklenmedik itiraf karşısında general kudurur. Kızına işkence yapar.

Aslan Bey'in esir düştüğü haberi Türk köylerine yayılır. Köylüler toplanır. Özellikle de köy kadınları ve kızlar topluca, generalin şerefine verilen ziyafete katılırlar. Düşman askerlerini sarhoş edip idam mangasının silahlarındaki kurşunları değiştirirler. Aslan Bey kurtulur. Silahlanan köylüler karargahı basarlar. Aslan Bey ile general İlyuşin konağın içinde karşı karşıyadırlar. Silahlar çekilir. Generalin silahından çıkan kurşunlardan biri, onları merdiven başında izleyen İlonka'ya isabet eder. Kız düşüp ölür. Aslan Bey, tüm kurşunları zalim generalin vücuduna sıkar. Köylüler karargahı teslim alır. Aslan Bey, atına atlayıp gider.4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder