Powered By Blogger

5 Ocak 2018 Cuma

BEYOĞLU CANAVARI (1968)

Yönetmen: Ertem Göreç
Senaryo: Safa Önal
Operatör: Necat Okçugil
Yapım: Er Film / Berker İnanoğlu

Teknik Direktör: Samim Utku, Teknik Eklip Elemanları: Recai Karataş, Ali Berkan, Arif Özalp, Tanas Petridis, Osman Bilen, Adnan Açıkalın, Nevzat Dişiaçık, Kâmil Akpınar, Necip Pala, Sesleri Alan: Tuncer Aydınoğlu, Montaj: Özdemir Arıtan, Işık: Mehmet Çakar, Ses Asistanları: Erdal Güner, Çetin Dağdelen, Dodzilla Selahattin, Prodüksiyon asistanı: Necdet Kökeş, Operatör Asistanı: Turgay Çiftçi, Prodüksiyon Amiri: Sadri Karan,

Oyuncular: Yılmaz Güney, Nebahat Çehre, Hayati Hamzaoğlu, Funda Postacı, Kaan Batur, Kayhan Yıldızoğlu, Renan Fosforoğlu, Saadettin Düzgün, Hasan Ceylan, Zeki Tüney, Hüseyin Zan, Hüseyin Güler, Ali Ekdal, Zuhal Yıldız, Nezihe Güler, Yusuf Sezer, Mustafa Yavuz, Lütfi Engin, Erdoğan Seren, Atrap Celal,

KONU: İstanbul'un sayılı kabadayılarından Kadir (Yılmaz Güney), bir süre hapiste yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşur. Kadir'in hapisten çıkışı, düşmanları ve rakipleri olan tüm azılı kabadayıları tedirgin eder. Kadir, yine eski işine dönüp bir saz salonu çalıştıracaktır. işinin başında sessiz, kendi halinde bir hayat sürerken diğer saz salonu sahipleri Müslim ile Halil rahat durmazlar. . Kadir'in kabadayılar içinde en büyük can düşmanı İbo'dur (Hayati Hamzaoğlu). Halil ve Müslim, İbo'yla anlaşırıar. Kadir'i öldüreceklerdir.

Ayrıca, Halil'in öteden beri Feriha'da (Nebahat Çehre) gözü vardır. Feriha, Kadir'in nişanlısıdır. Genç kadın bir pavyonda çalışırken tanışıp birlikte olmuşlardır.  Kadir, düşmanları İbo, Halil ve Müslim'le mücadele ederken, ortaya yeni bir isim daha çıkar. Bu adam Yaşar'dır. Henüz çok gençtir ve amacı kabadayılar aleminde kendini gösterip ün yapmaktır. Delikanlı önce Kadir'den, sonra da Halil'den iş ister. Ne var ki Yaşar'ı kimse ciddiye almaz ve iş vermez.

Feriha ise Kadir'e sürekli baskı yapmaktadır. Onun bu çatışmada öldürüleceğinden korkarak bu işten çekilmesi için yalvarır ona. Birlikte Istanbul'u terk edip çok uzak bir yere gitmelerini önerir. Kadir buna karşı çıkar. Böyle bir davranışın korkaklık olduğunu düşünür, mücadeleden kaçmayı kendine yediremez. Can düşmanı İbo ise iz sürüp fırsat kollamaktadır. Bir gün Feriha'nın yolunu keser. Genç kadının Kadir'den ayrılıp Halil'in saz salonunda çalışmasını söyler. Kadir bu durumu Feriha'dan öğrenince ıbo'yu bir yerde sıkıştırıp elinden silahını alır ve onu iyice döver. Bu olaydan sonra taraflar arasındaki gerginlik giderek artar.

Beyoğlu kabadayıları arasındaki bu kanlı çatışmanın en acımasız biçimiyle sürüp gittiği günlerde Kadir'in tüm korkusu, sevgilisi Feriha'dır. Kendi kişisel sorunları yüzünden Feriha'nın zor duruma düşmemesi için ona ayrılmaları gerektiğini söyler. Genç kadın çok üzgündür. Üstelik Kadir'den hamiledir. Karnında çocuğunu taşıdığı halde direnmeyi gururuna yediremez ve ayrılırlar. Feriha, sevgilisinden hamile olduğunu da gizlemiştir. Çünkü kendisini sevmediğini düşündüğü bir erkeğe yük olmak istemez Feriha, Halil'in saz salonunda çalışmaya başlar. Kadir, sevgilisinin düşmanlarının yanında çalıştığını öğrenince beyninden vurulmuşa döner. Silahını kaptığı gibi Halil'in dükkanına gider. Silahlar birbiri ardına patlar. Feriha, birden Kadir'in önüne geçerek kurşun lara hedef olur. Ama bu arada Kadir'in kurşunlanyla da ıbo, Halil ve Müslim delik deşik olmuştur. Kadir, elindeki silahla saz salonundan tam çıkacağı sırada, bir köşede sinsice bekleyen kabadayı özentisi Yaşar, silahını ateşler. Kadir sırtından vurulmuştur. Yaralı olarak arkasına döner ve Yaşar'ı görür. Şaşkın bir halde Yaşar'a bakarken iki kurşun daha yer ve yere düşer. "Onu öldürdüm, Kadir'i vurdum," diye delice çığlıklar atan Yaşar'ın ve yeni bir 'Beyoğlu canavarı'nın suçlular dünyasındaki öyküsü, aynı sonIa sürüp gidecektir... “Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” syf, 216;”

Not: Güney'in kayıp filmlerinden biri. Filmin finali, 1961'de çekilen Ikisi de Cesurdu'nun sonuna benzemektedir. Beyoğlu Canavarı 1971'de Saklambaç gazetesinde foto-roman olarak yayınlanmıştır (Agah Özgüç a.g.e.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder