Powered By Blogger

8 Ocak 2018 Pazartesi

BİN DEFA ÖLÜRÜM (1969)

Yönetmen:Mehmet Aslan
Senaryo: Berç Güler
Kamera: Ali Uğur
Yapım: İrfan Film / İrfan Atasoy

Oyuncular: Yılmaz Güney (Yılmaz) , Deniz Akar (Türkan), İrfan Atasoy (Komiser İrfan), Benan Öz (Şarkıcı), Sami Tunç (Hırsız), Yavuz Selekman, Hakkı Haktan (Hasan Amca), Hakkı Kıvanç, Necabettin Yal, Lütfi Engin, Ahmet Koç, Nizam Ergüden (Mezar Bekçisi), Cevdet Balıkçı, Ramazan Ali, Ahmet Koç, Oktay Yavuz,

Konu: Yoksul bir kadın doğum sırasında ölür. İkizleri olmuştur. Baba Hasan (Hakkı Kıvanç), haberi kahvede nargile içerken almıştır. Hasan sevinçlidir, ama onlara bakacak ne parası ne de kim-sesi vardır. Bebeklerine büyüyünce okumaları için birer mektup yazar af diler. Mektupları kundaklarının içine koyar. Bebeklerden birini varlıklı bir ailenin kapısı önüne bırakır. Zengin ailenin çocukları yoktur, ona öz oğulları gibi sahip çıkarlar. Hasan, diğer çocuğunu da bir otomobilin arka koltuğuna bırakır.

Aradan yıllar geçer. İkizler, birbirlerinden habersiz büyürler. Varlıklı ailenin büyüt-tüğü bebek polis, diğeri de soyguncu olmuştur. Kumarhaneleri basan, soygun-culardan haraç toplayan Rifat (Yılmaz Güney), yürekli ve yardımsever bir kiş-iliktedir. Peşinde olduğu düşmanların-dan kaçarken kent dışındaki bir baba kızın evine sığınmıştır. Yaralıdır. Yoksul babanın kızı Türkan (Deniz Akar), dizin-den özürlüdür. Diz kapağından ameliyat olması gerekmektedir. Rifat, genç ve güzel bir kız olan Türkan'dan hoşlanır, ama duygularını belli etmez. Rifat, kızın babasına ameliyat parasını verir.

Rifat, babasının bıraktığı mektuptan, annesinin mezarını bulur. Mezarın baş-ında dua Eden biri daha vardır. Uzaktan izlediği bu yabancının kim olduğunu mezar bakıcılarından birine sorar. Ya-bancı, kadının oğludur. Cinayet masas-ından bir komiserdir. Rifat, genç komiserin kardeşi olduğunu anlamıştır. Peşindeki komiser (lrfan Atasoy) kardeşidir.

Soyguncuların çete reisi Babalık (Necabettin Yal), adamlarına komiseri öldürme emri verir. Rifat, aynı şebekenin adamıdır. Komiseri bulup durumu anlatır ve kardeş olduklarını da söyler. Ba-balarının kundaklarına bıraktığı mektu-plar, olayın şahididir. Rifat gecenin ka-ranlığında yüzünü göstermez. Konuşurken sırtı komisere dönüktür.

Evlenme hazırlığı içinde olan komiser, müdüründen üç gün izin alır. Soruşturma sırasında tanıdığı Türkan'a gönlünü kap-tırmıştır. Kız, ameliyat olup sakatlıktan kurtulmuştur. Türkan, nişanlısı komiseri Rifa’la tanıştırır. Komiser, Rifat'ın kardeşi olduğunun hala farkında değildir. Rifat ise renk vermez. Karışık duygular içindedir. Rifat, reisIeri Babalık'tan aldığı bir emirle bir soyguna gider. Mutemetlerin toplantı yaptığı Amerikan şirketini basar. Para dolu çantayla yuvalarına döndüğünde babalık öldürülmüştür. Adamlarından biri çantayı ister, Rifat vermez. Silahlar çekilir. Adamı vurur, Rifat yaralanır. Bir pavyonda şarkıcılık yapan dostundan kent dışındaki evinin anahtarlannı alır.


Komiser, şüphe üzerine kadını sorguya çekip birlikte Rifat'ın saklandığı eve giderler. Rifat, camdan polisleri görür. Arka ka bahçeye çıkar. Karnından yaralıdır. Topallayarak, sürünerek ağa-çların arkasında kaybolur. Komiser yer-deki kan izlerini takipe peşine düşer. Düzlüğe çıktıklannda karşı karşıya gelirler. Komizserin elinde silahı vardır. Rifat, karnını tutarak acıyla gülmektedir. Bu sırada komisere arkasından silahıyla yaklaşan bir adam görür. Komiseri vura-caktır. Rifat, ani bir hareketle silahını çekip ateşler. Kendine doğrulttuğunu sanan komiser de tetiğe basmıştır. Ar-kasını döndüğünde Rifat'ın alnından vurduğu adamı görür. Komiser, hayatını kurtaran kardeşini yanlışlıkla öldürmüştür. Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”syf, 254” 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder