Powered By Blogger

12 Ocak 2018 Cuma

BÜYÜK ÖÇ (1969)

Yönetmen: Yılmaz Duru
Senaryo: Türkan Duru
Kamera: Ali Yaver
Yapım: Tura Film / Yılmaz Duru

Oyuncular: Yılmaz Duru (Ömer), Zeynep Aksu (Yasemen), Sezer Güvenirgil (Gülten/Lale), Tunç Oral (Adnan), Tufan Giray, Kadri Ögelman (Arif Çamlızede), Muzaffer Yenen (Avukat), İlhan Hemşeri (Doktor)

Konu: Şoföre aşık olan bir genç kızla, bir evlatlıkla evlenen erkek kardeşinin öyküsü.

* Güneş Kundura Fabrikası sahibi Arif Çamlızadenin gösterişli köşkü. [‘Aşka Tövbe’de (1968) Mübinlerin Suadiye’deki eviydi.] Kahvaltı masasında bulunduğumuz bir dakikalık süre onu tanımamıza yeter de artar bile. Mümtaz Enerin sesi ile köşkün evlatlık hizmetçisi Gültene söyleniyor; Bu peçetelerin kolası hafif olmalı. Kazık gibi beze ağzımı silemem ya. Gülten, kızım, kolacıya tembih et.. Adnanı (oğlu) git uyandır.. Merdivenleri gayet yavaş çık. Ayak seslerinden oğlumun rahatsız olmasını istemem. Giderken onun çiçeklerini götürmeyi unutma. Teğmen Adnan.. (Onu, üniforması ile bir kez, ölüm haberinin çıktığı gazetelerdeki resminde göreceğiz.) Urfa’dan izinli olarak gelmiş. (Büyük işadamı çocuklarının babalarınkinden farklı meslekler seçebildikleri yıllar. ‘Göklerdeki Sevgili’ (1966) filminde Timur da babası Tüccar Veysel’inkinden farklı bir meslek seçebilmişti.) Gülten ile uyandırmaya gittiği Adnanın birbirlerini ne kadar çok sevdiklerini konuşmalarından anlarız ; Ah, kabil olsa şu yataktan hiç kalkmasam. Ama, sen hep yanımda olsan. Canım benim, hep balayı yaşasak seninle. Canımsın, canım. Yakında da karım olacaksın, karım. (Filmlerdeki sanatçılar ve aşkları ne güzeldir.

O gün, Arif Bey’in güzel kızı Yasemen, uzun süredir yaşamakta olduğu Avrupa’dan döner. (Yurt dışında bulunuş nedenini filmden öğrenemiyoruz.) Köşkün şoförü Ömer’le biraz gergin başlayan ilişkileri birkaç hafta içinde büyük bir aşka dönüşüyor. [‘Kaderimsin’ (1969) filmindeki Halil ve Meral gibi.] Uzaktaki deniz kumsalında (Nevin Akkaya’nın sesi ile) Ömer.. Anlamıyor musun sersem.. Seviyorum seni. Seviyorum dediği gün birbirlerinin olurlar.

Dört aşığın eğlenmeye gittikleri meyhanede çıkan kavga gazetelere geçer; Milyoner Arif Çamlızade’nin oğulları meyhanede çıngar çıkardılar. Bu skandal ile, doğal olarak, Ömer ve Gülten işten kovulurlar.

Olaylar çok hızlı gelişir. Adnan’ın sevdiği kızla evlenmesi. Yasemen’in babasıyla tartıştığı gün bir arabanın çarpması sonucu ayaklarının felç olması. Gülten’in kızı Lale’nin ve Yasemen’in oğlu Turgut’un doğumları. Arif Bey’in kızını Ömer’den koparıp eve hapsetmesi, Turgut’u da oğlu olarak nüfusuna kaydettirmesi. Kızını cezalandırmak için malını ve mülkünü oğlu Adnan’a devretmesi [Kadri Ögelman, ‘Bizim Aile’ (1975) filmindeki kızı Alevi de bunaltacaktır]. Ama bu son yaptığı ilerde başına dert olur.

Adnan, kızını göremeden, gazetelere, bir kez daha, haber olur. Yazıyor.. Yazıyor.. İkinci baskı.. Kaçakçıları yazıyor.. Çatışmada şehit düşen Teğmeni yazıyor. Yasemen’den haber alamayan Ömer, Gülten ve kızına kol kanat gerer. Ancak mahalledeki dedikodulara dayanamayan genç kadın kendini öldürür. Ömer’in çığlığı Ayşe Hanım.. Fadime Hanım.. Gülten’i öldürdünüz.. Öldürdünüz Gülten’i. Laleyi alarak gittiği İzmir’de kamyon şoförlüğü yaparak geçen yıllardan sonra, genç kızın okulu için tekrar İstanbul’a gelirler. Lale, ne kadar çok annene benziyorsun bilsen.. Ayırt edilmeyecek kadar.

Kaderin cilvesi.. Üniversitede Turgut ve Lale birbirlerini severler. Mutlu mutsuz birçok olaydan sonra aşığı Beyoğlu Evlenme Dairesine girerken görürüz. ( Murat Çelenligil)

Ödül:
7.Antalya Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması (25 Mayıs – 5 Haziran 1970
► "En Başarılı 3'üncü Film".


Jüri Üyeleri: Faruk Kenç, Orhan Elmas, Dr. Alyanak, Muharrem Ergin, Orhan Çağman, Refik Kemal Arduman, Refik Kemal Arduman, Melih Altınışık, Selahattin Alakavuk, Kaya Çakmakçı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder