Powered By Blogger

24 Mart 2018 Cumartesi

AH NEREDE (1975)


Yönetmen: Orhan Aksoy
Senaryo: Sadık Şendil
Görüntü Yönetmeni: Hüseyin Özşahin
Yapım: Arzu Film / Ertem Eğilmez

Oyuncular: Tarık Akan (Ferit), Gülşen Bubikoğlu (Zehra), Nilgün Atılgan (Aysel), Aydan Adan (Selin), Serpil Nur (Selin), Hulusi Kentmen (Ferit’in babası), Hayati Hamzaoğlu (Ali kaya), Halit Akçatepe (Murat), Adile Naşit (Huriye), Şükriye Atav, Cengiz Nezir (Ömer), İlhan Hemşe-ri (Komiser), Ekrem Dümer (nikah memu-ru), Leman Akçatepe (Zehra’nın annesi), Nubar Terziyan (Dünür), İhsan baysal (konuk oyuncu), Feridun Şavlı (konuk oyuncu), Selim Naşit (öğretmen), Osman Han (polis), Gülten Kaya (Ferit’in nişanlısı), Nermin Özses, Ali Eraslan (Kumarbaz), Dilaver Gür (kumarbaz), Niyazi Vanlı

Konu: Ustabaşının kızı ile fabrikatörün oğlunun aşkını anlatan "Oh Olsun" filminin en önemli özelliği sınıflar arası farkın belirginleşmesi ve dönemin siyasal orta-mına gönderme yapan grev görüntüleri-nin kullanılmasıdır. Her ne kadar grev işten çıkarılan ustabaşını desteklemek için yapılan bir dayanışma grevi olsa da günün koşullarına dair bir anıştırma yapılıyor olması önemli bir özelliktir. Hale Soygazi'yle gizlice evlendikten sonra, kızın hamile kalması üzerine onu evin çatı katına yerleştiren oyuncu ailesinin kendisini iş anlaşmaları gereği başka bir zengin kızla evlendirme girişimini engelleyemez. Karışan işler filmin finalinde oyuncunun kardeşleriyle birlikte grev gözcüsü gömleğini giyerek babasına karşı grevci işçilerin yanında yer almasıyla ve babanın torununun hatırına çocuklarını affetmesiyle tatlı sona bağlanır.

 Oh Olsun" ve "Ah Nerede" filmlerinin ortak paydası, yumuşatılmış bir sınıf çatışmasının ve dönemin siyasal ortamının izlerinin görüldüğü filmler olmalarıdır. "Oh Olsun" filminde Tank Akan fabrikatörün ilk başlarda sorumsuz ve dalgacı oğludur. Babası tarafından akıllanması için fabrikada çatışmak zorunda bırakılır. Babasının sert ve otoriter tavrı karşısında bir çocuk kadar savunmasızdır. Babasına karşı çıkıp yaşam tarzını savunacak güçlü bir karakterden yoksundur. Babaya ve onun ekonomik gücüne bağımlıdır. Aşkı hayatta-ki tavrını netleştirmesini sağlar. Filmin finalinde her şey çözüme ulaşır ve sınıf çatışması bir sorun ol maktan çıkar.

"Ah Nerede" filminde Ferit (Tarık Akan) iki kardeşiyle birlikte İstanbul'da okumaya gelmiştir. Zengin bir çiftlik sahibinin oğludur ve tıp fakültesinde okumaktadır. Ancak çapkınlıktan ve kadınlarla ilgilenmekten derslere pek zaman ayıramamaktadır. Diğer iki kardeşten biribaba onu kumar, diğeri siyasetle meşgul olmaktan dolayı öğrencilik yapmamaktadırlar. Ferit hayatında ilk kez Zehra'ya (Gülşen Bubikoğlu) gerçekten aşık olur. Tam o sırada baba aniden çocuklarını ziyarete gelince oğulIarının ne işler çevirdiğini öğrenir. Siyasetle ilgilenen çocuğunu karakoldan almaya giden baba çocuğuna bağırıp "memleketin idaresi size mi kalmış ulan? Komiser bey iyice dövdünüz mü bunu" diye sorar. Komiser, babaya "bizde dayak yoktur" yanıtını verince, baba Hulusi Kentmen oğlunu komiserin önünde "al sana siyaset.." diyerek evire çevire döver. Diğer oğlunu kahvehanede kumar oynarken yakalayan da kahvehanede döver. Eve dönünce Ferit'i de çapkınlığından dolayı döver. Çocuklar akılları başlarına gelsin diye çiftlikte çalışmaya götürülür. Ancak çocuklar çalışma koşullarına dayanamaz. Ferit, Zehra'nın aşkını kazanmak ve babasına kendisini ispatlamak için kardeşleriyle birlikte kente döner. Babadan harçlık almadan, kendi başlarının çaresine bakmaya çalışırlar. Türlü olaylardan sonra Ferit Zehra'ya aşkını ispatlamak için intihara teşebbüs eder ve bunun üzerine babası ve Zehra tarafından affedilir. Oh Olsun" filminde olduğu gibi oyuncu, "Ah Nerede" filminde de babaya ba-ğımlı bir çocuk gibidir. Öyle ki babadan dayak yer, azar işitir, istemediği bir yerde, kol emeğiyle çalışmak zorunda bıra-kılır. Her iki filmde de sıradan bir işçi ola-rak çalışmak bir cezalandırma biçimi olarak kullanılır. Yine iki filmde de oyun-cu ancak gerçek aşka ulaşma yolunda kimliğini ortaya koyma, yetişkin bir erkek gibi davranma ve baba otoritesine karşı çıkma cesaretini gösterir. "Ah Nerede" filminde siyasetle ilgilenen kişi Ferit'in kardeşidir. Filmde siyasete dair göndermeler bu kardeş üzerinden yapılır. Ferit apolitik biridir. "Oh Olsun" filminin finalinde grev yapan işçilere verilen destek, politik ve sınıfsal tavır değil kişisel bir so-runla ilgilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder