Powered By Blogger

5 Ocak 2018 Cuma

BAĞDAT HIRSIZI (1968)

Yönetmen: Ertem Göreç
Senaryo: Safa Önal
Kamera: Orhan Kapkı
Yapım: Ak-Ün Film/ İrfan Ünal, Recai Akçaoğlu

Reji Asistanı: Uğur Duru, Kamera Asistanı: Salih Dikişçi, Montaj: Aleko Aleksandru, Negatif Montaj: Hikmet Kuyucu, Sesleri Alan: Necip Sarıcıoğlu, Işıklar: Fehmi Eryılmaz (E.D.K. Işık Servisi), Prodüksiyon Amiri: Yüksel Tanık, Prodüksiyon Temsilcisi: İbrahim Seven, Laboratuar: Turgut Ören, Fahriye Ören, (Saner Film Stüdyosunda Hazırlanmış, Lale Film stüdyosunda seslendirilmiştir)

Oyuncular: Kartal Tibet (Yusuf), Sezer Güvenirgil (Yasemen), Tanju Gürsu (Mervan), Nuran Aksoy, Suzan Avcı (Gülnaz), Hulusi Kentmen (Eba Mahmut), Mümtaz Ener (Vezir Halit Süfyan), Zeki Alpan (Büyüycü Ebeydullah), Ahmet Turgutlu (Zindancı), Faik Coşkun (Hancı), İlhan Hemşeri (Ömer Muttalip), Mehmet Ali Akpınar, Selahattin İçsel, Arap Celâl, Cevdet Balıkçı Ali Seyhan ((Halit Süfyan’ın adamı

Konu: Halid Süfyan Ömer Muttalib’in konağını yaktırır. Eba Mahmut (Hulusi Kentmen)Ömer Muttalib’in sadık adamıdır.Ölürken oğlu Yusuf’u ona emanet eder. Yusuf Eba Mahmut’un yanında çocukluğunu geçirir.Hırsızlık etmemesi gerektiğini,insanlarla nasıl başa çıkılacağını,cengaverliği öğrenir.Artık bir erişkin olduğunda bir kıza aşık olur. Aşık olduğu kız talihin bir oyunu olarak Halid Süfyan’ın kızı Yasemen’dir. Yıllar içinde Halid Süfyan vezir olmuştur.

Yusuf Bağdat Emiri Abdülvelid’in eşi Gülnaz Sultan’ın hayatını kurtarır.Fakat Gülnaz Sultan tıpkı kendisine saldıranlar gibi Abdülvelid’i devirip yerine geçmek niyetindedir. Kendisine bu işlerde yardım eden Başkumandan Mervan’dır. İlkin kendisini kurtaran Yusuf’a Emir’i devirmek için gereksindiği insan olduğunu söyleyen fakat sonradan aldığı ters tepki yüzünden bunu Yusuf’u sınamak için yaptığını söyleyip oyunlar çeviren Gülnaz Abdülvelid’i öldürmek müneccim Übeydullah’a bir iksir hazırlatır.Yusuf babasıyla birlikte kaldığı handaki odasına dönerken Gülnaz Sultan’a saldıranların sözlerine kulak misafiri olur.İçinde bulunulan durumda yapması gerekenin Abdülvelid’i korumak olduğunun bilincindedir. Mervan’da Yasemen’e tutulmuştur ve sahip olmak istemektedir. Bunun için önündeki engel Yusuf’tur ve Yusuf’u hapsettirir. Ancak Yusuf keskin zekasıyla hapisten kurtulur. Bunun için o gün kulak misafiri olduğunda Abdülvelid’i öldürmek için birleşmiş adamlardan birini tehdit eder.Eğer serbest bırakılmazsa daha evvel yazmış olduğu bir mektubun ilgili yerlere ulaşacağını söyler ve serbest kalır.

Yasemen’le olan ilişkisine Yusuf’un babası hoş bakmaz ve ona Yasemen’in Yusuf’un gerçek ailesini katleden adamın çocuğu olduğunu söyler. Yusuf bu haberle şaşkına döner. Bir yanda sevdiği kadın, bir yanda ailesini katleden adam, bir yanda da Mervan ve Gülnaz gibi kötü niyetli insanlar vardır ve kişisel yazgısından önde tutar Bağdat’ı koruma isteğini. Abdülvelid’i nasıl  öldüreceklerini öğrenir. Zehirleyeceklerini öğrendiğindeyse iksir hazırlayan kişiyi bulur ve onun yerine geçer. Ölümcül olmayan bir şeyler karıştırıp bunu Gülnaz Sultan’a verir. Gülnaz Sultan iksirini denemek için Yusuf’a kur yapar ve Yusuf ölü numarası yapar. Bu sırada Gülnaz Sultan Mervan’a güvenmemesi gerektiğini onun kendisiyle ilişkisi olduğu gibi bir cariyeyle de ilişkisi olduğunu öğrenir. Fakat müneccim Übeydullah kendisini birinin bayılttığını ve iksiri elinden aldığı haberini yetiştirir. Gerçek iksiri çabucak tamamlar ve bu iksiri Gülnaz Sultan Abdülvelid’e içirecekken Yusuf yetişir. Gülnaz Sultan sadakatini kanıtlamak için içmek zorunda kalır ve ihanetinin bedelini ölümüyle öder. Yasemen’in de babası ölmüştür ve kavuşmaları için bir engel yoktur,Yusuf kendisine yapılan başkomutanlık teklifini reddeder ve babasının toprağına dönüp mutlu bir yuva kurmak üzere Yasemen’i alıp gider
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder