Powered By Blogger

8 Mart 2020 Pazar

GÜNAH DEFTERİ (1981)


Senaryo ve Yönetmen : Osman F. Seden
Görüntü Yönetmeni: Muzaffer Turan
Yapım: Ödül Ticaret/ Abdurrahman Keskiner

Oyuncular : Gökhan Güney, Banu Alkan, Kadir Savun, Yılmaz Köksal, Neriman Köksal, Talat Gözbak, İsmail Hakkı Şen, İhsan Gedik, Kadir Savun, Hikmet Taşdemir,

Konu: Genç bir kadın üst üste gelen talihsizlikler sonunda Pınar geneleve düşer. Onu seven delikanlı kızı genelevden kurtarır ve onunla evlenir. Ve olaylar gelişerek devam eder.

HABABAM SINIFI GÜLE GÜLE (1981)

Yönetmen: Ertem Eğilmez
Senaryo : Yavuz Turgul
Görüntü Yönetmeni: Ertunç Şenkay
Yapım: Arzu Film/Nahit Ataman
.
Eser: Rıfat Ilgaz, Montaj Senkron: İsmail kalkan, Ses Mühendisi: Erkan Esenboğa, Set Amiri: Nizam Ergüden, Yapım Yönetmeni: Yılmaz Kanat, YUardımcı Yönetmen: Şahin Gök, (Yeni Lâle Stüdyosunda hazırlanmıştır )

Oyuncular: İlyas Salman, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Mehmet Ali Erbil, Savaş Dinçel, Hüseyin Kutman, Özden Özgürdal, Şevket Altuğ, Yaprak Özdemiroğlu, Fulya Özcan, Cem Özer, Kemal Uzun, Yonca Evcimik, Sıtkı Akçatepe, Azra Partener, Gönül Tor, İlknur Yıldırım, Ali Kaya, Ali Sönmez, Aydın Ünver, Bahadır Güvenkan, ,Mehmer Eroğlu, Cafer Deniz, Engin Sezen, Ercan Çiçek, Ferhan Pakün, Mehmet Yiğit, Orhan Başaran, Özden Özgürdal, Sedat Vautaş, Şevki özer, Tayfun Abacı, Timur Acarkan, Tufan Yıldız, Melih Çardak, Nuri Durak,

Konu: Doğu Anadolu'dan gelmiş edebiyat öğretmeni (İlyas Salman) ile öğrencisi arasındaki arkadaşlık ilişkisi işleniyor. Öğretmen önce sınıfta alay konusu olursa da daha sonra, öğrenciler tarafından sevilir ve takdir edilir.

" Ertem Eğilmez'in filmlerine, bu arada "Hababam Sınıfı" dizisine her zaman belli bir sempati duya gelmişimdir. Bu filmlerin akıcı, becerikli anlatımları yanı sıra, bizim filmlerimizde olmayan bir özelliği, öyküyü 2-3 kişi üzerinde odaklaştırmaktan çok birçok kişinin kahraman olması, birçok karakterin birden ve koşut olarak işlenmesi, bana hep üzgün ve çekici gelmiştir, "Canım Kardeşim’den beri Eğilmezin komedilerinin tüm aileye seslenmesi, taşıdıkları insanı sevgisi ve sıcaklığı, "Hababam Sınıfı" dizisinin ayrıca bin bir sansür engeline karşın sinemalaştırılabilmesi başarısı da bunlara eklenebilir.

Eğilmez, "Hababam dizisi"ni kapatıyor, bu son filmle... Dizinin tüm özelliklerini taşıyan bir kapanış filmi... Kısa dokunuşlarla verilen birçok kişi genç oyunculardan alınan şaşırtıcı sonuç, tiplemedeki ustalık, belli bir düzeyin altına düşmeyen espriler,,. Ama bu başarılı yanların yanı sıra belli ucuzluklar, aceleye gelmiş belli sahneler: Sözgelimi öğrencisi Gamzenin aşk ilanı karşısında, 32 dişini göstererek sırıtan öğretmen İlyas Salman, sahnenin canına okuyor, vs... Salman'ın yanlış kullanılması, zaten filmin başlıca hatası… Kusurlarıyla, sevaplarıyla, sinemamızdaki bazı kalıpları kırmayı başaran Hababam Sınıfı" dizisine, bu son filmle biz de güle güle diyoruz...”Atilla Dorsay, “12 Eylül Yılları ve Sinemamız”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder