Powered By Blogger

3 Kasım 2022 Perşembe

 

BİR KADIN DÜŞMANI (1991)


Yönetmen: Hüseyin Karakaş, Senaryo: Ülkü Karaosmanoğlu (Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından), Görüntü Yönetmeni: Abdullah Gürek Yapım: Yağmur Ajans/ Osman Yağmurdereli, Kurgu: Nevzat Dişiaçık, Müzik: Özkan Turgay, (Kültür Bakanlığı katkılarıyla)

Oyuncular: Tarık Akan, Meltem Doğanay, Şebnem Eren, Efgan Efekan, Kâmil Sönmez, Fatma Belgen, Pelin Körmükçü

Romanın konusu:

"İstanbul'dan bir batı Anadolu ilçesine giden Sârâ'nın. burada ilgisini çeken Ziya Bey'in Sara ile alay etmesi, Sara’nın öç alma arzusu ve Ziya'yı kendine aşık etmesi ve de tam Ziya'ya kalpsiz yaşamanın imkansızlığını kanıtlama aşamasında Ziya'nın motosiklet kazasında ölmesi" şeklinde veriyor. Homongolos (kadın düşmanı) olarak tanınan Ziya, kendini çirkin sandığı ve onurlu olduğu için Sara'yı sevmekten korkar ve kendi hazırladığı kazada yaşamını yitirir. Ölmüş arkadaşı Necdet'e yazdığı mektuplar gerçekte duygulu bir kalp taşıdığını kanıtlar. 1991 yapımı film ile 1927 de yazılmış roman detayda, zamansal farklılıklar gösterse de, nefretle kamufle edilmek istenilen bir aşkın iniş çıkışları anlatılmaktadır. (Orhan Ünser, “Kelimelerden Görüntüye”, syf;47

Konu: Bir işadamı, ortağı ve yakın arkadaşının ölümü üzerine, acılarını unutmak için Side'ye yerleşir. Bir kadın düşmanı olarak yaşayan işadamı, kapı komşusu üniversiteli genç kızın dikkatini çeker. Kapı komşusu bu nefretin sırrını çözmeye çalışırken Side'ye ölen işadamının karısı gelir. Side'deki işadamı, arkadaşının karısıyla geçmişte yaşadıkları duygusal ilişki nedeniyle psikolojik bir rahatsızlık içindedir. (Agah Özgüç)


FİLMİ İZLE 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder