Powered By Blogger

2 Kasım 2022 Çarşamba

 

KİRAZ ÇİÇEK AÇIYOR (1990)



Yönetmen: Yaşar Seriner Senaryo: Macit Koper Foto Direktörü: Erdoğan Engin  Özgün Müzik: Vedat Sakman Yapım: Emek Film/Nazmi Özer Genel Koordinatör: Can Özer, Kurgu: İsmail kalkan, Yönetmen Yardımcıları: Aydın Sayman, Serpil Güler, Işık Şefi: Oğuz Yaralı, Yardımcılar: Mıurat Omay, Hikmet Koç, Kamera Asistanı: Ahmet Bursalı, Set Ekibi: Murat Özlük, İzzet Yılmaz, (Fono Film Stüdyosunda Hazırlanmıştır)

Oyuncular : Halil Ergün, Nur Sürer, Bülent Bilgiç, Menderes Samancılar, Eray Özbal, Osman Cavcı, Sami Hazinses, Cengiz Sezici, Yaşar Güner, Nejat Özbek, Mustafa Suphi Baltacı, Feridun Koç, Mustafa Turan, Sırrı Elitaş, Ali Tutal, Yaşar Pars, Selahattin Fırat,

Konu: Kiraz'ın kocası. köy yerinde yaşanan sefaleti aşmak için Almanya'ya çalışmaya gider. Ne var ki, bir süre sonra karısını arayıp sormaz olur. Kocasının para göndermemesi üzerine Kiraz, çocuklarına ve kör kayınvalidesine bakabilmek için kötü yola düşer/düşürülür. Otoyol kenarında geçen şoförlerle "düşüp kalkan" Kiraz'la yatmayı kabul etmeyen/düşünmeyen iki kişiden biri yol kenarında satıcılık yapan ve yıllar önce ailesini yitiren arkadaşı ve karısını sevdiğini söyleyen mühendistir. Kiraz'ın tek yakınlık kurduğu insanlar da onlardır. Zorunluktan dolayı kötü yola düşen Kiraz sonunda bu işi bırakıp yol kenarında kurulan bir lokantada çalışmaya başlar. Bu arada Kiraz'ın kocası, karısının kötü yola düştüğünü öğrenince namusunu temizlemek için yurda döner ama "aşağılık bir kadın" için yaşamını hapiste geçiremeyeceğini belirterek öldürmekten vazgeçer.

Türkiye'nin belirli bir döneminde yaşanan işsizlik sonucu birçok vatandaş yurt dışına göç etmek zorunda kalmış ve aileler ya dağılmış ya da uzun ayrılıklar yaşanmıştır. Kiraz Çiçek Açıyor'da da Kiraz'ın kocası Almanya'ya gider ve yıllarca ailesini arayıp sormaz. Üstelik orada evlenir. Kiraz geçimini sağlamak için erkeklerle para karşılığında birlikte olmaya başlar. Otoyoldan geçenler ve köyün evli erkekleri bir yandan Kirazla birlikte olurken diğer yandan onu aşağılarlar. Kiraz'la birlikte olmayan iki erkekten biri olan Mustafa, ailesini kaybeden "içi sevgi dolu" biridir. Diğeri ise karayolları mühendisidir. Mühendis, Kiraz'la birlikte olduktan sonra karısının ve çocuklarının fotoğrafına bakan erkeklerden farklı olarak karısını sevdiğini söylemektedir. Sonuçta film, toplumsal ve ekonomik koşulların aşk üzerindeki olumsuz etkisini, korumasız ve güvencesiz kadının "kötü yola" düşmesini ve çarpık ahlak anlayışını eleştirmektedir. “Soner derse "Türk Sinemasında Aşk”

 FİLMİ İZLE 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder